Gesztenyés diótorta gazdag krémmel és dióval

Gesztenyés diótorta

A gesztenyés diótorta egy különleges desszert, amely ötvözi a gesztenye gazdag, krémes ízét a dió ropogósságával. Ez a recept tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy családi összejövetelhez, amikor valami igazán különlegeset szeretnénk kínálni. Az inspirációt a hagyományos diós sütemények adták, amelyeket a gesztenye finom édes íze tesz még izgalmasabbá. A torta elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Gesztenyepüré
200 g Darált dió
150 g Búzaliszt
150 g Kristálycukor
150 g Vaj
4 db Tojás
1 cs. Sütőpor
300 ml Tejszín
100 g Porcukor
5 ml Vanília kivonat
50 g Csokoládéforgács

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd habosra a vajat a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, miközben folyamatosan kevered.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen habosra lehessen keverni a cukorral. A tojásokat egyesével add hozzá, hogy a tészta ne csomósodjon.

    2

    Szitáld össze a lisztet, a sütőport, és keverd bele a darált diót. Ezt fokozatosan add a vajas-tojásos keverékhez.

    A liszt átszitálásával elkerülheted a csomók kialakulását a tésztában. A darált dió legyen friss, így intenzívebb lesz az íze.

    3

    Keverd bele a gesztenyepürét, hogy a tészta homogén és krémes legyen.

    A gesztenyepüré legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elkeveredjen a tésztában. Ha túl sűrű, keverd el egy kevés rummal vagy tejjel.

    4

    Öntsd a tésztát egy kivajazott, lisztezett tortaformába, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizd az elkészültét.

    A tortaforma aljára tegyél sütőpapírt, így könnyebben ki tudod venni a tortát a formából. A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a tortára.

    5

    Amíg a torta hűl, készítsd el a krémet: verd fel a tejszínt porcukorral kemény habbá, és keverd hozzá a vanília kivonatot.

    A tejszín legyen jól lehűtve, hogy könnyebben felverődjön. A porcukrot szitáld át, hogy ne legyen csomós.

    6

    A kihűlt tortát vágd ketté, és töltsd meg a vaníliás tejszínhabbal. A tetejét is vond be a krémmel, és simítsd el.

    A tortát csak teljesen kihűlve vágd ketté, különben könnyen törik. A tejszínhabot egyenletesen oszlasd el a tortán.

    7

    Díszítsd a torta tetejét csokoládéforgáccsal és diódarabokkal a látvány fokozása érdekében.

    A díszítéshez használj jó minőségű csokoládét és diót. A diót előtte pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az íze.

    8

    Hűtsd a tortát legalább 2 órán át a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek és a krém megszilárduljon.

    A tortát a hűtőben fedd le fóliával, hogy ne száradjon ki a teteje.