Egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, száraz élesztőt, cukrot és sót. Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolhatja a kelést.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen, és ne legyen csomós a tészta.
Lassan add hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, miközben egy fakanállal kevered a tésztát. Ha a tészta összeáll, kezdd el kézzel gyúrni kb. 5-8 percig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz. Tipp: Ha túl ragacsos, kevés lisztet adhatsz hozzá, de ne túl sokat, mert kemény lehet a perec.
A vizet fokozatosan adagold, mert a liszt minőségétől függően lehet, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Takard le a tálat tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen körülbelül 45 percig, vagy amíg a tészta a duplájára nem nő. Tipp: A sütőt melegítsd elő 30°C-ra, majd kapcsold ki, és tedd oda kelni – tökéletes környezetet biztosít.
Ha nincs időd, a tésztát kelesztheted gyorsabban is: tedd egy tálba, önts rá forró vizet egy másik edényben, majd a tálat helyezd a forró vizes edény fölé. Takard le, és hagyd kelni kb. 30 percig.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen oszd 8 egyenlő részre. Mindegyik darabot sodord hosszú, vékony rúddá, majd formázd klasszikus perec alakúra. Ha nem tapad jól a vége, picit vizezd be az illesztésnél.
A tésztát érdemes fóliával letakarni sodrás közben, hogy ne száradjon ki.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd adj hozzá 10 g szódabikarbónát. Egyesével tedd bele a pereceket a forró vízbe 30 másodpercre, majd egy lyukas szedőkanállal vedd ki őket. Ez a lépés adja meg a perec klasszikus fényes, rágós héját.
A szódabikarbónás vízbe tehetünk egy kevés melaszt vagy cukrot is, ez szebb színt ad a perecnek sütés közben.
Helyezd a kifőzött pereceket sütőpapírral bélelt tepsire. Egy felvert tojással kend meg a tetejüket, majd szórd meg nagy szemű sóval, szezámmaggal vagy más magokkal ízlés szerint.
A tojás helyett használhatsz tejjel elkevert tojássárgáját is a kenéshez, ettől még szebb színe lesz a perecnek.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Tipp: A sütő aljába helyezz egy kis edény vizet – így gőz képződik, amitől a héj még ropogósabb lesz.
Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, takard le őket sütőpapírral.
A sütés után hagyd hűlni a pereceket rácson legalább 10 percig, hogy a belseje ne legyen túl puha. Frissen a legfinomabb, de jól zárható dobozban másnap is élvezhető.
Ha másnapra megkeményednének a perecek, tedd őket pár percre a sütőbe, hogy újra ropogósak legyenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.