Gluténmentes rizslisztes dumpling tálalva

Gluténmentes rizslisztes dumpling

A gluténmentes rizslisztes dumpling egy olyan étel, amely tökéletes választás mindazok számára, akik ételérzékenységgel élnek, vagy egyszerűen könnyedebb, egészségesebb alternatívát keresnek a hagyományos tésztás fogások helyett. Eredetét tekintve az ázsiai gőzgombócokra emlékeztet, de a rizsliszt és tápióka kombinációja révén egy teljesen más, lágyabb textúrát kapunk. A töltelék friss főtt zöldségekből és aromás fűszerekből áll, így vegán étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Technikai tipp: a tészta gyorsan szárad, ezért érdemes letakarva tartani, amíg formázod. A gőzölés után könnyedén pirítható is, így a kívül ropogós, belül puha élmény is elérhető egy ételen belül. Ez a fogás nemcsak egészséges, hanem ízletes és látványos is – vendégváróként vagy könnyű vacsoraként is ideális.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 42 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizsliszt
50 g Tápiókakeményítő
180 ml Víz (forró)
0.5 tk.
200 g Főtt zöldségek apróra vágva (pl. répa, káposzta)
1 ek. Szójaszósz (gluténmentes)
1 tk. Szezámolaj
1 tk. Gyömbér (reszelt)
1 db Fokhagyma (zúzott)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rizslisztet, tápiókakeményítőt és sót. Fokozatosan öntsd hozzá a forró vizet, miközben kevered. Ha langyosra hűlt, kézzel gyúrd sima, formázható tésztává. Tipp: ha túl száraz, adj hozzá kis vizet, ha túl ragadós, kevés rizslisztet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen lobogó forró, mert megégeti a lisztet, de ne is legyen túl hideg, mert akkor nem áll össze a tészta megfelelően. Használj forralt, de pár percet hűlt vizet.

    2

    Készítsd el a tölteléket: egy tálban keverd össze az aprított főtt zöldségeket, szójaszószt, szezámolajat, gyömbért és fokhagymát. Tipp: ha intenzívebb ízeket szeretnél, párold meg kicsit a tölteléket előtte.

    A töltelékhez használhatsz bármilyen zöldséget, ami éppen van otthon, vagy amit szeretsz. A lényeg, hogy apróra vágd, hogy könnyen beleférjen a dumplingba. Ha húst is adnál hozzá, azt is főzd meg vagy pirítsd le előre.

    3

    A tésztát oszd kis adagokra, nyújtsd ki vékonyra, és formázz belőle korongokat. Mindegyik közepére tegyél egy kiskanálnyi tölteléket, majd hajtsd félbe, és zárd le a széleket. Tipp: nedves ujjbeggyel könnyebben tapadnak a szélek.

    A tésztakorongok kinyújtásához használhatsz rizsliszttel szórt felületet, hogy ne ragadjon le. Ügyelj arra, hogy a széleket alaposan zárd le, különben kifolyik a töltelék gőzölés közben. A lezárt széleket díszítheted is, ha összecsippented őket.

    4

    Gőzöld a dumplingeket kb. 10-12 percig, amíg áttetszővé válnak és puhák lesznek. Tipp: használj sütőpapírral bélelt gőzölőkosarat, hogy ne ragadjanak le.

    A gőzöléshez használhatsz bambusz gőzölőt, vagy akár egy fémszűrőt is egy lábas fölött. Fontos, hogy a dumplingek ne érjenek a vízhez. Ha nincs sütőpapírod, kenheted a gőzölőkosarat vékonyan olajjal is.

    5

    Tálald melegen szójaszósszal vagy gluténmentes mártogatóssal. Tipp: meg is piríthatod őket gőzölés után kevés olajon, ha ropogósabb textúrára vágysz.

    A mártogatóshoz keverhetsz szójaszószt rizsecettel, szezámolajjal, aprított gyömbérrel és chilivel. A pirításhoz használj tapadásmentes serpenyőt, és csak kevés olajat, hogy ne legyenek túl zsírosak a dumplingek.