Gobo-zuke, japán burdock gyökér párolva, szezámmaggal tálalva

Gobo-zuke

A gobo-zuke egy hagyományos japán étel, amelyet burdock gyökérből készítenek. A burdockot Japánban gyakran használják a konyhában, mivel gazdag tápanyagokban és nagyon egészséges. A gobo-zuke egy egyszerű, de ínycsiklandó étel, amely szójaszószban, fokhagymával és chilivel ízesítve kerül tálalásra. A gobo-zuke nemcsak finom, hanem tápláló is, és gyakran része az egészséges japán étkezéseknek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Burdock gyökér (gobo)
2 ek. Sójaszósz
1 ek. Mirin
1 ek. Rizsecet
1 tk. Cukor
1 tk. Szezámmag
1 gerezd Fokhagyma
0.5 db Chili piperke (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burdock gyökeret tisztítsd meg és hámozd meg. Vágd vékony szeletekre, majd szeleteld hosszában vékony csíkokra, hasonlóan a julienne vágáshoz.

    A burdock gyökeret frissen vágd fel, hogy megőrizze a ropogós állagát. Ne hagyd túl hosszú ideig a levegőn, mert elszíneződhet.

    2

    A felaprított burdock gyökeret tedd egy tálba vízbe, hogy megakadályozd, hogy elszíneződjön. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig.

    Ha nem akarsz barnulást, a burdockot azonnal vízbe tedd, miután meghámoztad és felvágtad.

    3

    Egy kis serpenyőben keverd össze a szójaszószt, mirint, rizsecetet és a cukrot. Forrald fel a keveréket, majd főzd 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A keveréket folyamatosan keverve forrald fel, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és az ízek egyensúlyba kerüljenek.

    4

    A fokhagymát finomra vágd, és ha szereted a csípősebb ízeket, a chili paprikát is apróra vághatod. Add hozzá a szójaszószos keverékhez, és főzd még 1-2 percig.

    A chili paprikát opcionálisan adhatsz hozzá, hogy fokozd a pikáns ízt, ha nem szereted a csípőset, hagyd ki.

    5

    Tedd a burdock gyökeret a szójaszószos keverékbe, és jól keverd össze. Párold 5-7 percig, amíg a gyökér megpuhul, de még megőrzi a roppanós állagát.

    Ha a keverék túl sűrű lenne, egy kis vízzel hígíthatod, hogy a burdock könnyebben felszívja a fűszereket.

    6

    Tálald a gobo-zuke-t szezámmaggal megszórva, és hagyd hűlni. A hűtőben is tárolható, és akár hidegen is fogyasztható.

    A szezámmagot piríthatod egy kicsit, hogy még intenzívebb ízt kapj, mielőtt rászórnád a gobo-zuke-ra.