Frissen sült gombás-fokhagymás calzone

Gombás-fokhagymás calzone

A calzone egy hagyományos olasz étel, amely eredetileg Nápolyból származik. A pizza hajtogatott változata, amelyet könnyebb kézben tartani és útközben fogyasztani. Az olasz utcai árusok egyik kedvence, amely a 18. század óta létezik. Az otthoni verzió tökéletes választás lehet gyors vacsorának vagy vendégváró finomságnak. A fokhagyma és a gomba különleges ízt ad neki, amelyet a ropogósra sült tészta még finomabbá tesz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
200 g Gomba
3 gerezd Fokhagyma
150 g Mozzarella sajt
100 ml Paradicsomszósz
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 csipet Fekete bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot. Alaposan keverd össze.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává. Letakarva keleszd meleg helyen 1 órán keresztül.

    A víz ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas legyen és jól megkeljen.

    3

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A gombát szeleteld fel, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A töltelék elkészítése előre időt spórol, amíg a tészta kel.

    4

    Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá a fokhagymát és a gombát. Pirítsd 5-6 percig, amíg a gomba levet ereszt és aranybarnára sül. Fűszerezd oregánóval, bazsalikommal és fekete borssal.

    A gombát addig pirítsd, amíg a leve elpárolog, így a calzone nem lesz vizes.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, és lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, helyezd rá a pirított gombát és a mozzarellát.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz, és sütés közben kifolyhat a töltelék.

    7

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, akár villával is, hogy biztosan zárva maradjon.

    8

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzone-nak, a lyukak pedig megakadályozzák, hogy a tészta felpúposodjon.

    9

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg.