Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot. Alaposan keverd össze.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává. Letakarva keleszd meleg helyen 1 órán keresztül.
A víz ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas legyen és jól megkeljen.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A gombát szeleteld fel, a fokhagymát aprítsd finomra.
A töltelék elkészítése előre időt spórol, amíg a tészta kel.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá a fokhagymát és a gombát. Pirítsd 5-6 percig, amíg a gomba levet ereszt és aranybarnára sül. Fűszerezd oregánóval, bazsalikommal és fekete borssal.
A gombát addig pirítsd, amíg a leve elpárolog, így a calzone nem lesz vizes.
A megkelt tésztát oszd két részre, és lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, helyezd rá a pirított gombát és a mozzarellát.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz, és sütés közben kifolyhat a töltelék.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, akár villával is, hogy biztosan zárva maradjon.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzone-nak, a lyukak pedig megakadályozzák, hogy a tészta felpúposodjon.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.