Gombás pogácsa tálalva

Gombás pogácsa

A gombás pogácsa egy különleges variációja a hagyományos pogácsának, amelyet a gazdag, szaftos gombás töltelék tesz egyedivé. A magyar konyhában a gomba régóta kedvelt alapanyag, különösen az őszi szezonban. A pogácsa tökéletes választás vendégváró falatként vagy egy tartalmas leves mellé kiegészítőként. A kelt tészta puhaságát a vaj és a tejföl biztosítja, míg a sajt és a gomba íze harmonikus egységet alkot. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kis friss petrezselyemmel vagy egy csipetnyi szerecsendióval ízesítve.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
200 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Gomba
100 g Reszelt sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olaj
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb legyen. A vaj legyen nagyon hideg, hogy morzsalékos legyen a tészta.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg homogén lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kis tejfölt.

    4

    Takard le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely segíti a kelést.

    5

    Közben a gombát tisztítsd meg és vágd apró darabokra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a gombát. Párold puhára, majd hagyd kihűlni.

    A gombát ne mosd meg, hanem töröld át egy papírtörlővel, hogy ne szívjon magába túl sok vizet. A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet.

    6

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 2 cm vastagra. Egyenletesen oszlasd el rajta a kihűlt gombás keveréket és a reszelt sajtot, majd hajtsd össze a tésztát.

    A gombás keverék legyen teljesen kihűlve, mielőtt a tésztára kerül, különben a tészta megpuhul.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojást verd fel egy kevés tejjel, így még szebb színe lesz a pogácsának. Szórhatsz rájuk szezámmagot vagy mákot is.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A pogácsákat légmentesen záródó dobozban tárolva tovább frissek maradnak.