A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb legyen. A vaj legyen nagyon hideg, hogy morzsalékos legyen a tészta.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg homogén lesz.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kis tejfölt.
Takard le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely segíti a kelést.
Közben a gombát tisztítsd meg és vágd apró darabokra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a gombát. Párold puhára, majd hagyd kihűlni.
A gombát ne mosd meg, hanem töröld át egy papírtörlővel, hogy ne szívjon magába túl sok vizet. A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 2 cm vastagra. Egyenletesen oszlasd el rajta a kihűlt gombás keveréket és a reszelt sajtot, majd hajtsd össze a tésztát.
A gombás keverék legyen teljesen kihűlve, mielőtt a tésztára kerül, különben a tészta megpuhul.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojást verd fel egy kevés tejjel, így még szebb színe lesz a pogácsának. Szórhatsz rájuk szezámmagot vagy mákot is.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A pogácsákat légmentesen záródó dobozban tárolva tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.