Gombås rizs tålalva friss petrezselyemmel és parmezånnal

GombĂĄs rizs

A gombĂĄs rizs egy sokoldalĂș Ă©tel, amely szĂĄmos konyhĂĄban megtalĂĄlhatĂł. Az olasz risottĂłtĂłl a francia pilafig mindenhol nĂ©pszerƱ, hiszen a gomba földes, umamis Ă­ze tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti a lĂĄgy, pergƑs rizst. Ha egy egyszerƱ, de kĂŒlönleges köretet keresel, vagy egy könnyed vegetĂĄriĂĄnus fogĂĄst szeretnĂ©l, a gombĂĄs rizs kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Basmati vagy hosszĂșszemƱ rizs
⭕ 600 ml VĂ­z vagy zöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 300 g Friss gomba (csiperke, laskagomba vagy vargánya)
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Vaj vagy olívaolaj
⭕ 50 ml FehĂ©rbor (opcionĂĄlis)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 csokor Friss petrezselyem
⭕ 50 g Parmezán sajt (opcionális)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst mosd ĂĄt hideg vĂ­zben, majd csepegtesd le.

    A rizst addig mosd, amĂ­g a vĂ­z tiszta nem lesz. Ezzel eltĂĄvolĂ­tod a felesleges kemĂ©nyĂ­tƑt, Ă©s a rizs pergƑbb lesz.

    2

    A hagymåt és fokhagymåt aprítsd fel, a gombåt tisztítsd meg és szeleteld vékonyra.

    A gombĂĄt ne mosd, hanem kefĂ©vel tisztĂ­tsd meg, kĂŒlönben megszĂ­vja magĂĄt vĂ­zzel.

    3

    Egy nagy serpenyƑben olvaszd fel a vajat vagy hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd dinszteld meg benne a hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt.

    A vaj és olívaolaj kombinåciója még gazdagabb ízt ad a rizshez.

    4

    Add hozzå a szeletelt gombåt, sózd és borsozd, majd pirítsd 5-6 percig, amíg megpuhul és levet ereszt.

    Ne sĂłzd tĂșl a gombĂĄt, mert a sĂł hatĂĄsĂĄra mĂ©g több vizet fog ereszteni.

    5

    Ha szeretnĂ©d, önts hozzĂĄ fehĂ©rbort, Ă©s fƑzd el az alkoholt 2-3 perc alatt.

    A szåraz fehérbor a legjobb vålasztås ehhez az ételhez, mert kiemeli a gomba ízét.

    6

    Add hozzå a rizst, és keverd åt, hogy a szemeket bevonja az ízes alap.

    A rizs ĂĄtpirĂ­tĂĄsa segĂ­t abban, hogy a szemek ne ragadjanak össze fƑzĂ©s közben.

    7

    Öntsd fel vĂ­zzel vagy zöldsĂ©galaplĂ©vel, majd forrald fel.

    A zöldségalaplé mélyebb ízt ad a rizshez, mint a sima víz.

    8

    Fedd le, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon 15-18 percig, amĂ­g a rizs megpuhul Ă©s magĂĄba szĂ­vja a folyadĂ©kot.

    Ne emeld fel a fedƑt fƑzĂ©s közben, mert a gƑz tĂĄvozik, Ă©s a rizs nem fog egyenletesen megfƑni.

    9

    Kapcsold le a hƑt, Ă©s hagyd a rizst fedƑ alatt 5 percig pihenni.

    A pihentetĂ©s segĂ­t abban, hogy a rizs mĂ©g puhĂĄbb Ă©s pergƑbb legyen.

    10

    TĂĄlalĂĄs elƑtt keverd ĂĄt, szĂłrd meg friss petrezselyemmel, Ă©s reszelj rĂĄ parmezĂĄnt, ha szeretnĂ©d.

    A petrezselyem és a parmezån frissességet és gazdagabb ízt adnak a rizshez.