Görög mézes-diós torta dióbél díszítéssel és mézes mázzal

Görög mézes-diós torta

A görög mézes-diós torta egy tradicionális desszert, amely a görög konyha gazdag ízvilágát tükrözi. Az illatos méz, a ropogós dió és a citrom frissessége tökéletes harmóniát alkot ebben az egyszerű, de különleges tortában. Ez a desszert kiváló választás ünnepi alkalmakra vagy egy egzotikus desszertként, amely elvarázsolja a családot és a vendégeket.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
100 g Darált dió
100 ml Méz
150 g Kristálycukor
100 g Vaj
4 db Tojás
200 ml Tejszín
1 cs. Sütőpor
1 tk. Vanília kivonat
1 db Citromhéj (reszelt)
50 g Dióbél (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy tortaformát.

    A sütő előmelegítése fontos a torta egyenletes süléséhez. A kivajazott forma megakadályozza a tészta leragadását.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a darált diót és a sütőport.

    A darált dió finom, diós ízt ad a tortának. Ügyelj rá, hogy a száraz hozzávalók egyenletesen elkeveredjenek.

    3

    Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a kristálycukorral, majd add hozzá a mézet, a vaníliát és a reszelt citromhéjat.

    A vaj és a cukor alapos habosítása kulcsfontosságú a torta könnyű és puha állagához. A méz édes és aromás ízt ad a tortának. A citromhéj frissességet kölcsönöz.

    4

    Egyenként add hozzá a tojásokat a vajas keverékhez, majd fokozatosan keverd bele a száraz hozzávalókat.

    A tojásokat egyenként add hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki. A száraz hozzávalókat fokozatosan keverd bele, hogy a tészta sima és egyenletes legyen.

    5

    Öntsd a tésztát a tortaformába, és süsd 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.

    A sütési idő függ a sütőtől, tűpróbával ellenőrizd a készséget. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor a torta átsült.

    6

    Közben készítsd el a mézes mázat: Melegítsd fel a mézet alacsony lángon, amíg folyékony lesz, de ne forrald fel.

    A mézet ne forrald fel, mert elveszítheti az aromáját. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.

    7

    Amikor a torta megsült és kihűlt, locsold meg a tetejét a mézes mázzal, és hagyd, hogy beszívja.

    A tortát hagyd teljesen kihűlni, mielőtt meglocsolod a mézes mázzal. A mázat egyenletesen oszlasd el a torta tetején.

    8

    Díszítsd a tortát egész dióbéllel és citromhéjjal. Tálalás előtt hagyd legalább 30 percig pihenni.

    A díszítésnél légy kreatív. A dióbéllel és a citromhéjjal elegáns és ínycsiklandó megjelenést kölcsönözhetsz a tortának.