Gumbo füstölt kolbásszal, egy tál ínycsiklandó, fűszeres étel

Gumbo füstölt kolbásszal

A gumbo egy hagyományos dél-amerikai étel, amely az Afro-amerikai konyha egyik legismertebb étele. A füstölt kolbászos változat különleges, fűszeres ízeket kínál, miközben gazdag húsokkal, fűszerekkel és zöldségekkel készül. A gumbo az ételek királya a déli államokban, különösen Louisianában. Az étel számos változata létezik, de a füstölt kolbásszal készült gumbo különösen gazdag és tápláló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Füstölt kolbász
300 g Csirkehús (lehetőleg comb)
1 db Zöldpaprika
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 szál Zeller
2 db Paradicsom
100 g Lencse
200 g Rizs
1 tk. Kömény
1 tk. Paprika
1 csipet
1 csipet Bors
1 db Chili paprika
2 ek. Olívaolaj
1 l Hal alaplé
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A füstölt kolbászt és a csirkehúst vágd kisebb darabokra. A zöldpaprikát, a vöröshagymát és a zellert vágd apróra, a fokhagymát pedig zúzd össze.

    A csirkehús combját érdemes használni, mert finomabb és omlósabb, mint a mell, de ha szeretnél, más típusú húst is választhatsz.

    2

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Először add hozzá a füstölt kolbászt, és pirítsd meg, amíg a zsírja kiolvad, majd add hozzá a csirkehúst, és süsd, amíg minden oldalát szép aranybarna nem lesz.

    A füstölt kolbász zsírosabb, így segít az ízek gazdagításában. Ne hagyd ki, mert ez adja meg a gumbo jellegzetes ízét.

    3

    Ezután add hozzá az apróra vágott zöldpaprikát, vöröshagymát, zellert és fokhagymát. Pirítsd őket 5 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak és illatosak legyenek.

    A zöldségek pirítása fontos lépés, mivel így kioldódnak az ízek, és még gazdagabbá válik a gumbo.

    4

    A paradicsomokat vágd apróra, és add hozzá a zöldségekhez. Fűszerezd köménnyel, paprikával, sóval és borssal, valamint vágd fel a chili paprikát, és azt is add hozzá.

    A chili paprikát bátran adagolhatod, ha szereted a csípőset, de egy kis chili is elegendő ahhoz, hogy pikánssá tegye az ételt.

    5

    Öntsd hozzá a hal alaplevet, és add hozzá a lencsét. Főzd az egészet közepes lángon 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul, és az ízek szépen összeérnek.

    A lencse fűszeres vízben való főzése segít abban, hogy a gumbo gazdag textúrát és ízt kapjon.

    6

    Ezután add hozzá a rizst, és főzd további 15 percig, amíg a rizs megpuhul.

    A rizs hozzáadásával a gumbo egy tartalmas étellé válik. Ha túl sűrű lesz, egy kis vizet adhatsz hozzá.

    7

    Miután minden megpuhult, tálald friss petrezselyemmel megszórva.

    A petrezselyem frissessége kiemeli a gumbo ízét, és szép színt ad neki.