Gumbo fĂŒstölt kolbĂĄsszal, egy tĂĄl Ă­nycsiklandĂł, fƱszeres Ă©tel

Gumbo fĂŒstölt kolbĂĄsszal

A gumbo egy hagyomĂĄnyos dĂ©l-amerikai Ă©tel, amely az Afro-amerikai konyha egyik legismertebb Ă©tele. A fĂŒstölt kolbĂĄszos vĂĄltozat kĂŒlönleges, fƱszeres Ă­zeket kĂ­nĂĄl, miközben gazdag hĂșsokkal, fƱszerekkel Ă©s zöldsĂ©gekkel kĂ©szĂŒl. A gumbo az Ă©telek kirĂĄlya a dĂ©li ĂĄllamokban, kĂŒlönösen LouisianĂĄban. Az Ă©tel szĂĄmos vĂĄltozata lĂ©tezik, de a fĂŒstölt kolbĂĄsszal kĂ©szĂŒlt gumbo kĂŒlönösen gazdag Ă©s tĂĄplĂĄlĂł.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 Ăłra 5 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g FĂŒstölt kolbĂĄsz
⭕ 300 g CsirkehĂșs (lehetƑleg comb)
⭕ 1 db Zöldpaprika
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 szál Zeller
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 100 g Lencse
⭕ 200 g Rizs
⭕ 1 tk. KömĂ©ny
⭕ 1 tk. Paprika
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Bors
⭕ 1 db Chili paprika
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 l Hal alaplĂ©
⭕ 1 ek. Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fĂŒstölt kolbĂĄszt Ă©s a csirkehĂșst vĂĄgd kisebb darabokra. A zöldpaprikĂĄt, a vöröshagymĂĄt Ă©s a zellert vĂĄgd aprĂłra, a fokhagymĂĄt pedig zĂșzd össze.

    A csirkehĂșs combjĂĄt Ă©rdemes hasznĂĄlni, mert finomabb Ă©s omlĂłsabb, mint a mell, de ha szeretnĂ©l, mĂĄs tĂ­pusĂș hĂșst is vĂĄlaszthatsz.

    2

    Egy nagy lĂĄbasban melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat. ElƑször add hozzĂĄ a fĂŒstölt kolbĂĄszt, Ă©s pirĂ­tsd meg, amĂ­g a zsĂ­rja kiolvad, majd add hozzĂĄ a csirkehĂșst, Ă©s sĂŒsd, amĂ­g minden oldalĂĄt szĂ©p aranybarna nem lesz.

    A fĂŒstölt kolbĂĄsz zsĂ­rosabb, Ă­gy segĂ­t az Ă­zek gazdagĂ­tĂĄsĂĄban. Ne hagyd ki, mert ez adja meg a gumbo jellegzetes Ă­zĂ©t.

    3

    EzutĂĄn add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott zöldpaprikĂĄt, vöröshagymĂĄt, zellert Ă©s fokhagymĂĄt. PirĂ­tsd Ƒket 5 percig, hogy a zöldsĂ©gek megpuhuljanak Ă©s illatosak legyenek.

    A zöldségek pirítåsa fontos lépés, mivel így kioldódnak az ízek, és még gazdagabbå vålik a gumbo.

    4

    A paradicsomokat vågd apróra, és add hozzå a zöldségekhez. FƱszerezd köménnyel, paprikåval, sóval és borssal, valamint vågd fel a chili paprikåt, és azt is add hozzå.

    A chili paprikĂĄt bĂĄtran adagolhatod, ha szereted a csĂ­pƑset, de egy kis chili is elegendƑ ahhoz, hogy pikĂĄnssĂĄ tegye az Ă©telt.

    5

    Öntsd hozzĂĄ a hal alaplevet, Ă©s add hozzĂĄ a lencsĂ©t. FƑzd az egĂ©szet közepes lĂĄngon 25-30 percig, amĂ­g a lencse megpuhul, Ă©s az Ă­zek szĂ©pen összeĂ©rnek.

    A lencse fƱszeres vĂ­zben valĂł fƑzĂ©se segĂ­t abban, hogy a gumbo gazdag textĂșrĂĄt Ă©s Ă­zt kapjon.

    6

    EzutĂĄn add hozzĂĄ a rizst, Ă©s fƑzd tovĂĄbbi 15 percig, amĂ­g a rizs megpuhul.

    A rizs hozzĂĄadĂĄsĂĄval a gumbo egy tartalmas Ă©tellĂ© vĂĄlik. Ha tĂșl sƱrƱ lesz, egy kis vizet adhatsz hozzĂĄ.

    7

    MiutĂĄn minden megpuhult, tĂĄlald friss petrezselyemmel megszĂłrva.

    A petrezselyem frissessége kiemeli a gumbo ízét, és szép színt ad neki.