Gumbo rĂĄkokkal tĂĄlalva, sƱrƱ szĂłszban, kolbĂĄsszal Ă©s fƑtt rizzsel

Gumbo rĂĄkokkal

A gumbo a Louisiana ĂĄllam ikonikus kreol Ă©tele, amely az afrikai, francia, spanyol Ă©s Ƒslakos amerikai gasztronĂłmiĂĄk keveredĂ©sĂ©bƑl szĂŒletett. A 18. szĂĄzadban alakult ki, Ă©s nevĂ©nek eredete a nyugat-afrikai „ki ngombo” szĂłra vezethetƑ vissza, amely az okrĂĄt, mint alapanyagot jelöli. Ma többfĂ©le vĂĄltozata lĂ©tezik: a legnĂ©pszerƱbbek a rĂĄkos, kolbĂĄszos vagy csirkĂ©s gumbĂłk. Ahogy a sötĂ©t roux karamellizĂĄlĂłdik a serpenyƑben, intenzĂ­v, mĂ©ly, diĂłs illat ĂĄrad szĂ©t, amely az Ă©tel karakterĂ©t meghatĂĄrozza. A rĂĄk frissessĂ©ge Ă©s a kolbĂĄsz fĂŒstös Ă­ze egy selymesen sƱrƱ alapban talĂĄlkozik. KĂ©pzeld el, ahogy egy hideg napon egy tĂĄnyĂ©r forrĂł gumbo gƑzölög elƑtted – egy falat utĂĄn mĂĄris melegsĂ©g tölt el. A tökĂ©letes gumbo kulcsa a megfelelƑ sötĂ©t roux Ă©s a hosszĂș fƑzĂ©si idƑ. Ez az Ă©tel remek vĂĄlasztĂĄs vendĂ©gvĂĄrĂłnak, kĂŒlönleges vacsorĂĄhoz, vagy ha egy igazĂĄn laktatĂł, gazdag fogĂĄsra vĂĄgysz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 Ăłra 10 perc
2120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Rák (tisztított)
⭕ 200 g KolbĂĄsz (fĂŒstölt, szeletelve)
⭕ 1 db Zöldpaprika
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 db Zeller
⭕ 3 db Fokhagyma
⭕ 50 g Liszt
⭕ 60 ml Olaj
⭕ 400 g Paradicsom (konzerv, darabolt)
⭕ 0.5 tk. Cayenne bors
⭕ 1 tk. Szárított oregánó
⭕ 1 tk. SzĂĄrĂ­tott kakukkfƱ
⭕ 1 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 750 ml CsirkehĂșsleves
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 4 csĂ©sze FƑtt rizs (tĂĄlalĂĄshoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy vastag aljĂș lĂĄbasban hevĂ­tsd fel az olajat, majd szĂłrd bele a lisztet, Ă©s folyamatosan kevergetve kĂ©szĂ­ts sötĂ©tbarna rĂĄntĂĄst (roux) kb. 10-15 perc alatt.

    Ne hagyd abba a keverĂ©st, kĂŒlönben megĂ©g – a roux a gumbo szĂ­ve Ă©s lelke.

    2

    Add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄt, paprikĂĄt Ă©s zellert (a „szent hĂĄrmassĂĄgot”), Ă©s pirĂ­tsd 5-6 percig, amĂ­g megpuhulnak. EzutĂĄn add hozzĂĄ az aprĂ­tott fokhagymĂĄt is.

    A zöldségek enyhén karamellizålódva még intenzívebb ízt adnak az ételnek.

    3

    Add hozzĂĄ a szeletelt kolbĂĄszt, Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 5 percig. Öntsd hozzĂĄ a darabolt paradicsomot, majd keverd bele a fƱszereket Ă©s a babĂ©rlevelet.

    Ha csĂ­pƑsebben szeretnĂ©d, növeld a cayenne mennyisĂ©gĂ©t – de Ăłvatosan adagold.

    4

    Öntsd fel a hĂșslevessel, keverd el, majd fedd le Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon 30 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    IdƑnkĂ©nt keverd meg, hogy ne ragadjon le az alja – a rĂĄntĂĄs miatt sƱrƱsödni fog.

    5

    Az utolsĂł 5 percben add hozzĂĄ a rĂĄkot, Ă©s fƑzd, amĂ­g rĂłzsaszĂ­nre vĂĄlt Ă©s ĂĄtfƑ – ne fƑzd tĂșl, mert rĂĄgĂłs lesz.

    A rĂĄk akkor jĂł, ha Ă©ppen csak ĂĄtlĂĄtszatlannĂĄ vĂĄlik – tovĂĄbb nem szabad fƑzni.

    6

    TĂĄlald forrĂłn, fƑtt rizsĂĄgyra merve, frissen Ƒrölt borssal megszĂłrva. KĂ­nĂĄlhatsz hozzĂĄ friss bagettet is.

    Hagyjuk ĂĄllni pĂĄr percet tĂĄlalĂĄs elƑtt – Ă­gy mĂ©g jobban összeĂ©rnek az Ă­zek.