Egy vastag aljú lábasban hevítsd fel az olajat, majd szórd bele a lisztet, és folyamatosan kevergetve készíts sötétbarna rántást (roux) kb. 10-15 perc alatt.
Ne hagyd abba a keverést, különben megég – a roux a gumbo szíve és lelke.
Add hozzá az apróra vágott hagymát, paprikát és zellert (a „szent hármasságot”), és pirítsd 5-6 percig, amíg megpuhulnak. Ezután add hozzá az aprított fokhagymát is.
A zöldségek enyhén karamellizálódva még intenzívebb ízt adnak az ételnek.
Add hozzá a szeletelt kolbászt, és pirítsd további 5 percig. Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, majd keverd bele a fűszereket és a babérlevelet.
Ha csípősebben szeretnéd, növeld a cayenne mennyiségét – de óvatosan adagold.
Öntsd fel a húslevessel, keverd el, majd fedd le és főzd alacsony lángon 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az alja – a rántás miatt sűrűsödni fog.
Az utolsó 5 percben add hozzá a rákot, és főzd, amíg rózsaszínre vált és átfő – ne főzd túl, mert rágós lesz.
A rák akkor jó, ha éppen csak átlátszatlanná válik – tovább nem szabad főzni.
Tálald forrón, főtt rizságyra merve, frissen őrölt borssal megszórva. Kínálhatsz hozzá friss bagettet is.
Hagyjuk állni pár percet tálalás előtt – így még jobban összeérnek az ízek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.