Gyömbéres diós pogácsa aranybarna, fényes tetejű pogácsák tálalva

Gyömbéres diós pogácsa

A gyömbér és dió kombinációja különleges helyet foglal el az édességek világában. Míg a dió régóta ismert és kedvelt hozzávaló a magyar konyhában, a gyömbér friss, enyhén csípős aromája újszerű, izgalmas karaktert ad a süteményeknek. A gyömbéres diós pogácsa egy olyan különleges, fűszeres pogácsaváltozat, amely ötvözi a hagyományos omlós tésztát az egzotikus ízvilággal. Technikai tipp: csak friss gyömbért használj, porral nem érhető el ugyanez a hatás! Ahogy a sütőből kiáradó illat belengi a konyhát, érezni lehet az enyhén karamelles dió és a gyömbér fűszeres keverékét. Ez a pogácsa tökéletes választás hidegebb napokra, egy bögre tea vagy forralt bor mellé, de különleges vendégváróként is megállja a helyét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
120 g Darált dió
1 ek. Reszelt friss gyömbér
40 g Cukor
100 g Tejföl
2 db Tojássárgája
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összetevőket: a vajat kockázd fel és tedd vissza a hűtőbe. A friss gyömbért hámozd meg, majd reszeld le apróra. A diót daráld le, de ne túl finomra, hogy roppanós maradjon.

    A hideg vaj segít, hogy a pogácsa omlós legyen. A gyömbért minél finomabbra reszeld, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót és a darált diót. Ezután morzsold bele a hideg vajat, amíg a keverék morzsás állagú nem lesz – ez az omlósság titka.

    A vaj morzsolásához használhatsz egy tésztavágót vagy a kezedet. Fontos, hogy a vaj hideg maradjon.

    3

    Add hozzá a reszelt gyömbért, tejfölt és tojássárgákat. Gyúrd össze a tésztát, amíg egynemű nem lesz. Ha a tészta túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne dolgozd túl.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.

    4

    Formázz cipót a tésztából, csomagold fóliába, majd pihentesd hűtőben legalább 30 percig. Ettől a tészta feszesebb lesz, és a pogácsák jobban megemelkednek.

    A pihentetés alatt a tészta jobban összeérik, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval. A szaggató használatakor mindig mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pogácsák egyenletesen süljenek meg.

    6

    Tedd a pogácsákat sütőpapíros tepsibe, kend meg a tetejüket felvert tojással. Opcionálisan szórhatsz rá kevés durvára vágott diót a tetejükre.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A dióval megszórás extra ropogósságot kölcsönöz.

    7

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig, míg aranybarnára sülnek. Tipp: a gyömbér miatt enyhén pikáns illatot árasztanak – ne süsd túl, mert keserű lehet!

    A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a pogácsákat, és vedd ki őket, ha aranybarnára sültek.