Készítsd elő az összetevőket: a vajat kockázd fel és tedd vissza a hűtőbe. A friss gyömbért hámozd meg, majd reszeld le apróra. A diót daráld le, de ne túl finomra, hogy roppanós maradjon.
A hideg vaj segít, hogy a pogácsa omlós legyen. A gyömbért minél finomabbra reszeld, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót és a darált diót. Ezután morzsold bele a hideg vajat, amíg a keverék morzsás állagú nem lesz – ez az omlósság titka.
A vaj morzsolásához használhatsz egy tésztavágót vagy a kezedet. Fontos, hogy a vaj hideg maradjon.
Add hozzá a reszelt gyömbért, tejfölt és tojássárgákat. Gyúrd össze a tésztát, amíg egynemű nem lesz. Ha a tészta túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne dolgozd túl.
A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.
Formázz cipót a tésztából, csomagold fóliába, majd pihentesd hűtőben legalább 30 percig. Ettől a tészta feszesebb lesz, és a pogácsák jobban megemelkednek.
A pihentetés alatt a tészta jobban összeérik, és könnyebb lesz vele dolgozni.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval. A szaggató használatakor mindig mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pogácsák egyenletesen süljenek meg.
Tedd a pogácsákat sütőpapíros tepsibe, kend meg a tetejüket felvert tojással. Opcionálisan szórhatsz rá kevés durvára vágott diót a tetejükre.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A dióval megszórás extra ropogósságot kölcsönöz.
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig, míg aranybarnára sülnek. Tipp: a gyömbér miatt enyhén pikáns illatot árasztanak – ne süsd túl, mert keserű lehet!
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a pogácsákat, és vedd ki őket, ha aranybarnára sültek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.