Gyros pitában, friss zöldségekkel és tzatziki öntettel tálalva

Gyros pitában

A gyros az egyik legismertebb és legkedveltebb görög étel, amely a friss zöldségek, a szaftos hús és az ízletes tzatziki öntet tökéletes harmóniájával varázsol el minket. Ez a házi gyros recept könnyen elkészíthető, és garantáltan a család kedvence lesz. Tökéletes választás baráti összejövetelekre, gyors vacsorákra vagy egy könnyed hétvégi ebédre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemell filé
1 cs. Gyros fűszerkeverék
30 ml Olívaolaj
4 db Pita kenyér
2 db Paradicsom
1 db Uborka
100 g Fejes saláta
150 ml Natúr joghurt
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemell filéket vágd vékony csíkokra, és keverd össze olívaolajjal és gyros fűszerkeverékkel. Hagyd állni 15 percig.

    Ha nincs gyros fűszerkeveréked, használhatsz görög fűszerkeveréket, vagy készíthetsz sajátot szárított oregánóból, kakukkfűből, rozmaringból, bazsalikomból, fokhagymaporból, hagymaporból, sóból és borsból.

    2

    Egy serpenyőben hevíts fel kevés olajat, és pirítsd meg a csirkecsíkokat magas lángon, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A csirkét ne süsd túl, mert kiszárad. Fontos, hogy magas lángon süsd, hogy kérget kapjon, de a belseje szaftos maradjon. Ha egyszerre túl sok csirkét teszel a serpenyőbe, a hőmérséklet leesik, és a hús inkább főni fog, mint sülni.

    3

    A zöldségeket mosd meg. A paradicsomot és az uborkát vágd vékony szeletekre, a fejes salátát aprítsd csíkokra.

    A zöldségek helyett vagy mellett használhatsz lilahagymát, kaliforniai paprikát vagy görög paprikát is.

    4

    Keverd össze a natúr joghurtot zúzott fokhagymával, citromlével, sóval és borssal, hogy elkészüljön a tzatziki öntet.

    A tzatzikibe reszelhetsz egy kevés uborkát is, de előtte nyomkodd ki a levét.

    5

    A pita kenyereket melegítsd át száraz serpenyőben vagy sütőben, hogy rugalmasabbak legyenek.

    A pita kenyereket ne melegítsd túl, mert megkeményednek.

    6

    Töltsd meg a pitákat: helyezz bele salátát, paradicsomot, uborkát, csirkecsíkokat, majd locsold meg a tzatziki öntettel.

    A pitába tehetsz sült krumplit is, ahogy a görög gyrosokban szokás.

    7

    Azonnal tálald a gyrosokat melegen, friss zöldségekkel kísérve.

    A gyros mellé kínálhatsz olívabogyót és feta sajtot is.