Az epret megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és apró darabokra vágjuk. Egy kis lábosban a cukorral együtt közepes lángon felfőzzük, amíg sűrű eperöntetet nem kapunk. Hagyjuk kihűlni.
A főzés során időnként keverjük meg, hogy az eper ne égjen le az edény aljára. Ha túl sok hab képződik, egy kanállal távolítsuk el.
Egy nagy tálban felverjük a hideg tejszínt kemény habbá. Fontos, hogy a tejszín nagyon hideg legyen, különben nem fog megfelelően felverődni.
A tejszínt és a keverőtálat is hűtsük le előtte a hűtőben legalább 30 percig. Így sokkal könnyebben és gyorsabban felverődik.
A felvert tejszínhez óvatosan hozzákeverjük a kondenzált tejet és a vanília kivonatot, ügyelve arra, hogy a hab ne essen össze.
A kondenzált tejet lassan, több részletben adagoljuk a tejszínhabhoz, és alulról felfelé óvatosan forgassuk bele egy spatulával.
Az elkészített eperöntetet beleforgatjuk a tejszínes alapba, de nem teljesen elkeverve, hogy márványos hatású maradjon.
Az eperöntetet nagyobb csíkokban csorgassuk a tejszínes alapra, majd egy késsel vagy spatulával óvatosan húzzunk át rajta, hogy kialakuljon a márványos minta. Ne keverjük túl!
A macaron héjakat kisebb darabokra törjük, és óvatosan beleforgatjuk a fagylaltalapba, így minden falatban roppanós textúra marad.
A macaronokat közvetlenül a fagylaltalapba forgatás előtt törjük össze, hogy ne ázzanak el a fagyasztás során.
Az elkészült keveréket egy mély edénybe öntjük, lefedjük, és legalább 6 órán át a fagyasztóban hagyjuk dermedni.
A fagylaltot légmentesen záródó edényben fagyasszuk, hogy elkerüljük a jégkristályok képződését. Ha nincs ilyen edényünk, akkor fóliával fedjük le közvetlenül a fagylalt tetejét, majd tegyük rá a fedőt.
Tálalás előtt 5-10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy könnyebben adagolható legyen. Macaron darabokkal és friss eperrel díszítjük.
Ha a fagylalt túl kemény, tegyük be a hűtőbe 10-15 percre tálalás előtt, hogy könnyebben lehessen adagolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.