Habkarika, ropogós cukorhab karikák ünnepi díszítésben

Habkarika

A habkarika a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb édessége és dekorációja. Ez a könnyed, tojásfehérjéből és cukorból készült finomság nemcsak az ünnepi asztalon mutat jól, hanem a karácsonyfa díszítésére is kiváló. Magyarországon generációk óta népszerű, és sok család készíti el közösen az ünnepek előtt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 15 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
4 db Tojásfehérje
250 g Porcukor
1 ek. Citromlé
1 csipet Ételfesték

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojásfehérjéket egy nagy, tiszta tálban verd kemény habbá, lassan adagolva hozzá a porcukrot.

    Fontos, hogy a tál és a habverő is teljesen zsírmentes legyen, különben a hab nem fog keményedni. A porcukrot lassan, kanalanként adagold, miközben folyamatosan vered a habot.

    2

    Amikor a hab már fényes és kemény, keverd hozzá a citromlevet, és szükség szerint oszd több részre, ha különböző színekben szeretnéd elkészíteni.

    A citromlé segít stabilizálni a habot. A színezéshez használj ételfestéket, de óvatosan adagold, mert a túl sok festék elronthatja a hab állagát.

    3

    Adagold a habot habzsákba, és nyomj belőle kör alakú formákat sütőpapírral bélelt tepsire.

    A habzsákot ne töltsd túl, mert nehéz lesz vele dolgozni. A habkarikák legyenek egyforma méretűek, hogy egyenletesen száradjanak.

    4

    Helyezd a tepsit 80°C-ra előmelegített sütőbe, és szárítsd a habkarikákat 2-3 órán keresztül, amíg teljesen megszilárdulnak.

    A szárítási idő sütőfüggő, ezért figyelj oda a habkarikákra. Ha a tetejük repedezik, csökkentsd a hőmérsékletet. A sütő ajtaját hagyd résnyire nyitva, hogy a pára távozhasson.

    5

    Hagyd kihűlni a habkarikákat, majd óvatosan szedd le őket a sütőpapírról. Tárold őket száraz, légmentesen záródó dobozban.

    A habkarikák nagyon törékenyek, ezért óvatosan bánj velük. Ha a sütőpapírra ragadtak, egy vékony pengével óvatosan válaszd le őket.