Haggis vegetáriánus változatban, gazdag lencsével és zabpehellyel, friss petrezselyemmel díszítve.

Haggis vegetáriánus változatban

A haggis egy hagyományos skót étel, amely húsból és zabpehelyből készült, és gyakran kerül tálalásra burgonyával és zöldségekkel. A vegetáriánus változat, amely lencsét és zabpelyhet használ hús helyett, tökéletes alternatívája a hagyományos ételnek azok számára, akik növényi alapú étrendet követnek. A haggis gazdag ízvilágú, és a fűszerek, mint a kömény, jól kiemelik a lencse és zabpehely ízét. Ez a változat különösen azoknak ajánlott, akik szeretnék élvezni a skót konyha klasszikusait húsmentes formában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Lencse
100 g Zabpehely
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Sárgarépa
500 ml Zöldségleves alaplé
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Szójaszósz
1 tk. Kömény
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét öblítsd le, majd főzd meg sós vízben 20-25 percig, amíg megpuhul. A zabpelyhet egy nagyobb tálban tartsd előkészítve.

    A lencsét előre beáztathatod, hogy gyorsabban megpuhuljon főzés közben.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, a sárgarépát pedig reszeld le. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket, amíg üvegesednek.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert könnyen megéghet és keserűvé válik.

    3

    Add hozzá a reszelt sárgarépát, és pirítsd együtt a hagymával további 5-7 percig, amíg a répa kicsit megpuhul.

    Ha a sárgarépa túl kemény maradna, egy kevés vízzel is puhíthatod.

    4

    A főtt lencsét add hozzá a serpenyőhöz, és keverd össze a zöldségekkel. Öntsd rá a zöldségleves alaplét, a szójaszószt, a köményt, sót és borsot, majd hagyd összefőni 10-15 percig, amíg az ízek összeérnek.

    A szójaszósz ízesíti a keveréket, de ha nem szereted, hagyhatod el vagy csökkentheted a mennyiségét.

    5

    A kész vegán haggis töltelékét kanalazd bele egy hőálló tálba, majd add hozzá a zabpelyhet. Jól keverd össze, hogy egy egységes masszát kapj.

    A zabpehely adja meg a haggis textúráját, ezért ügyelj arra, hogy jól elkeverd a többi hozzávalóval.

    6

    Fedd le a tálat, és tedd a sütőbe 180°C-ra 25-30 percre, hogy a haggis szépen összesüljön és egy sűrű masszát alkosson.

    A sütési időt úgy is szabályozhatod, hogy ha szeretnéd, hogy egy kicsit ropogósabb legyen a teteje, vedd le a fóliát az utolsó 5 percben.

    7

    A kész vegetáriánus haggist tálald melegen, friss petrezselyemmel díszítve.

    A petrezselyem frissességet ad az ételnek, így ne hagyd ki a tálalásnál.