Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy 22 cm-es tortaformát, és béleld ki sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és könnyebb lesz kivenni a formából. Használhatsz sütőspray-t is a vajazás helyett.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik edényben habosítsd fel a vajat a cukorral.
A lisztet, sütőport és sót érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós, és a sütőpor egyenletesen eloszoljon. A vajat és a cukrot addig habosítsd, amíg a keverék világos és könnyű nem lesz.
Add hozzá egyenként a tojásokat a vajas keverékhez, és minden egyes tojás után alaposan dolgozd el a masszát.
A tojásokat szobahőmérsékleten használd, így könnyebben emulgeálódnak a vajas keverékkel. Ha a massza kicsapódna, adj hozzá egy evőkanál lisztet.
Keverd bele a gesztenyemasszát, a vaníliás cukrot és a rumot, majd fokozatosan add hozzá a lisztes keveréket.
A gesztenyemasszát villával törd össze, hogy könnyebben elkeveredjen. A rum helyett használhatsz rumaromát is, ha nem szeretnél alkoholt a tortába.
Önts bele a tejet, és keverd addig, amíg sima, sűrű tésztát nem kapsz.
A tejet fokozatosan adagold, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, mert a torta kemény lehet.
Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 35-40 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta eredményt nem ad.
A sütési idő sütőnként változhat, ezért érdemes 35 perc után ellenőrizni a tortát egy tűvel vagy fogpiszkálóval. Ha a tűre ragad tészta, süsd tovább.
Hagyd a tortát teljesen kihűlni, majd készítsd el a tejszínes krémet: verd fel a tejszínt a porcukorral, amíg kemény habot nem kapsz.
A tejszínt és a tálat is hűtsd le előtte, így könnyebben felverődik. Ne verd túl a tejszínt, mert kicsapódhat.
Simítsd rá a tejszínes krémet a kihűlt tortára, hogy egyenletes hótakarót képezzen.
Használj habzsákot a krém egyenletes felviteléhez. Ha nincs habzsákod, egy kanállal is elsimíthatod a krémet.
Olvaszd fel az étcsokoládét, és csorgasd rá a torta tetejére ízlés szerint, hogy kontrasztos díszítést kapjon.
Az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvaszd fel. Ügyelj, hogy ne égjen meg. Használhatsz csokireszeléket vagy kakaóport is a díszítéshez.
Hűtsd legalább 1 órán át, majd porcukorral meghintve, szeletelve tálald!
A teljes kihűlés elengedhetetlen, különben a krém megolvadhat szeleteléskor. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.