Havas gesztenyetorta fehér tejszínes borítással

Havas gesztenyetorta

A gesztenyetorta a közép-európai cukrászat egyik klasszikusa, amely különösen a téli hónapokban és ünnepi időszakban népszerű. A havas hatású tejszínes borítás a frissen hullott hóra emlékeztet, ezért különösen kedvelt karácsonyi desszertként. A gesztenyemassza édeskés íze tökéletesen harmonizál a könnyed tejszínhabbal és a csokoládés díszítéssel. Ez a recept tökéletes választás egy meghitt családi vacsorához vagy ünnepi összejövetelekhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
3800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Gesztenyemassza
150 g Finomliszt
120 g Vaj
120 g Kristálycukor
4 db Tojás
1 cs. Sütőpor
100 ml Tej
250 ml Tejszín
50 g Porcukor
100 g Étcsokoládé
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Rum
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy 22 cm-es tortaformát, és béleld ki sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és könnyebb lesz kivenni a formából. Használhatsz sütőspray-t is a vajazás helyett.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik edényben habosítsd fel a vajat a cukorral.

    A lisztet, sütőport és sót érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós, és a sütőpor egyenletesen eloszoljon. A vajat és a cukrot addig habosítsd, amíg a keverék világos és könnyű nem lesz.

    3

    Add hozzá egyenként a tojásokat a vajas keverékhez, és minden egyes tojás után alaposan dolgozd el a masszát.

    A tojásokat szobahőmérsékleten használd, így könnyebben emulgeálódnak a vajas keverékkel. Ha a massza kicsapódna, adj hozzá egy evőkanál lisztet.

    4

    Keverd bele a gesztenyemasszát, a vaníliás cukrot és a rumot, majd fokozatosan add hozzá a lisztes keveréket.

    A gesztenyemasszát villával törd össze, hogy könnyebben elkeveredjen. A rum helyett használhatsz rumaromát is, ha nem szeretnél alkoholt a tortába.

    5

    Önts bele a tejet, és keverd addig, amíg sima, sűrű tésztát nem kapsz.

    A tejet fokozatosan adagold, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, mert a torta kemény lehet.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 35-40 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta eredményt nem ad.

    A sütési idő sütőnként változhat, ezért érdemes 35 perc után ellenőrizni a tortát egy tűvel vagy fogpiszkálóval. Ha a tűre ragad tészta, süsd tovább.

    7

    Hagyd a tortát teljesen kihűlni, majd készítsd el a tejszínes krémet: verd fel a tejszínt a porcukorral, amíg kemény habot nem kapsz.

    A tejszínt és a tálat is hűtsd le előtte, így könnyebben felverődik. Ne verd túl a tejszínt, mert kicsapódhat.

    8

    Simítsd rá a tejszínes krémet a kihűlt tortára, hogy egyenletes hótakarót képezzen.

    Használj habzsákot a krém egyenletes felviteléhez. Ha nincs habzsákod, egy kanállal is elsimíthatod a krémet.

    9

    Olvaszd fel az étcsokoládét, és csorgasd rá a torta tetejére ízlés szerint, hogy kontrasztos díszítést kapjon.

    Az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvaszd fel. Ügyelj, hogy ne égjen meg. Használhatsz csokireszeléket vagy kakaóport is a díszítéshez.

    10

    Hűtsd legalább 1 órán át, majd porcukorral meghintve, szeletelve tálald!

    A teljes kihűlés elengedhetetlen, különben a krém megolvadhat szeleteléskor. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne ázzon el.