Havas szilvĂĄs panna cotta tĂĄlalva

Havas szilvĂĄs panna cotta

A havas szilvĂĄs panna cotta a klasszikus olasz desszert tĂ©li, ĂŒnnepi vĂĄltozata, amely a szilva savanykĂĄs Ă©dessĂ©gĂ©vel Ă©s a tejszĂ­nes alap krĂ©messĂ©gĂ©vel nyƱgöz le. A szilvapĂŒrĂ©bƑl kĂ©szĂŒlt havas rĂ©teg nemcsak Ă­zĂ©ben, hanem lĂĄtvĂĄnyĂĄban is kĂŒlönleges, Ă­gy ez a desszert ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi vacsorĂĄkhoz vagy csalĂĄdi összejövetelekhez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 ml Tejszín
⭕ 80 g Cukor
⭕ 1 db VanĂ­liarĂșd
⭕ 5 db Zselatinlapok
⭕ 150 ml SzilvapĂŒrĂ©
⭕ 20 g Porcukor
⭕ 100 g Friss szilva (dĂ­szĂ­tĂ©shez)
⭕ 2 levĂ©l Friss menta

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe, hogy megpuhuljanak.

    Ne hasznĂĄlj tĂșl meleg vizet a zselatin ĂĄztatĂĄsĂĄhoz, mert az kĂĄrosĂ­thatja a zselatin szerkezetĂ©t.

    2

    Egy közepes lĂĄbosban melegĂ­tsd fel a tejszĂ­nt a cukorral Ă©s a vanĂ­liarĂșd kikapart magjaival. Lassan forrald fel, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A vanĂ­liarudat a tejszĂ­nben hagyhatod ĂĄzni a melegĂ­tĂ©s sorĂĄn, majd tĂĄlalĂĄs elƑtt vedd ki.

    3

    Vedd le a lĂĄbost a tƱzrƑl, Ă©s keverd bele a kinyomkodott zselatinlapokat, amĂ­g teljesen feloldĂłdnak.

    Ha a zselatin nem oldódik fel teljesen, tedd vissza a låbost alacsony långra, és óvatosan kevergesd.

    4

    Öntsd a tejszĂ­nes keverĂ©ket ĂĄtlĂĄtszĂł poharakba, Ă©s hagyd hƱlni szobahƑmĂ©rsĂ©kleten. EzutĂĄn tedd hƱtƑbe legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄra, hogy megszilĂĄrduljon.

    A poharakat enyhĂ©n olajozd ki, hogy a panna cotta könnyebben kijöjjön belƑlĂŒk, ha ki szeretnĂ©d borĂ­tani.

    5

    A havas szilvaszĂłszhoz keverd össze a szilvapĂŒrĂ©t Ă©s a porcukrot, majd melegĂ­tsd fel egy kis lĂĄbosban. Hagyd kihƱlni szobahƑmĂ©rsĂ©kletre.

    A szilvapĂŒrĂ© helyett hasznĂĄlhatsz szilvalekvĂĄrt is, de ebben az esetben csökkentsd a hozzĂĄadott cukor mennyisĂ©gĂ©t.

    6

    Öntsd a szilvaszĂłszt a megdermedt panna cottĂĄra, Ă©s hagyd a hƱtƑben tovĂĄbbi 1-2 ĂłrĂĄt, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A szilvaszĂłszt csak tĂĄlalĂĄs elƑtt öntsd a panna cottĂĄra, hogy ne ĂĄztassa el.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt dĂ­szĂ­tsd a desszertet friss szilvaszeletekkel Ă©s egy levĂ©l mentĂĄval a tetejĂ©n.

    A szilvaszeleteket enyhĂ©n karamellizĂĄlhatod, hogy mĂ©g kĂŒlönlegesebb legyen a desszert.