Hiyashi chuka hideg japán ramen zöldségekkel és tojással

Hiyashi Chuka (hideg, szójaszószos, zöldséges)

A Hiyashi Chuka Japán egyik legnépszerűbb nyári étele, amely a 20. század közepén vált népszerűvé a ramen éttermek nyári alternatívájaként. Nevének jelentése: „hidegen tálalt kínai stílus”, hiszen a ramen tésztát eredetileg kínai bevándorlók hozták Japánba. Ahogy a hideg, szójaszószos öntet találkozik a friss, jegesen lehűtött tésztával, a konyhát átjárja egy könnyed, nyárias illat – frissítő és étvágygerjesztő. Tipp: A zöldségeket érdemes hajszálvékonyra vágni, hogy ne csak finomak, de mutatósak is legyenek. A tojást félkeményre főzve még selymesebb textúrát ad a tálhoz. Ez a fogás tökéletes választás egy forró nyári napon – könnyű, frissítő, mégis laktató. Hidegen tálalva a legjobb, akár előre is elkészíthető, így kiváló vendégváró is lehet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
660 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Ramen tészta
50 ml Szójaszósz
30 ml Rizsecet
1 ek. Cukor
200 ml Víz
2 db Főtt tojás
100 g Uborka
80 g Répa
100 g Sonka (vagy főtt csirke)
1 ek. Szezámmag
30 g Zöldhagyma
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a ramen tésztát a csomagolás szerint, majd hűtsd le jeges vízben. Hagyd teljesen kihűlni, és keverd át egy kevés szezámolajjal, hogy ne tapadjon össze.

    A jeges vízbe tegyél néhány jégkockát, hogy a tészta minél gyorsabban lehűljön. A szezámolaj megakadályozza, hogy a tészta összeragadjon, és kellemes ízt is ad neki.

    2

    Készítsd el az öntetet: egy tálban keverd össze a szójaszószt, rizsecetet, cukrot és vizet. Addig keverd, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hűtsd be a hűtőbe legalább 15 percre.

    Az öntetbe adhatsz egy kevés reszelt gyömbért vagy fokhagymát is, hogy még pikánsabb legyen. Készítsd el előre, hogy az ízek összeérjenek.

    3

    Szeleteld vékony csíkokra az uborkát, répát és sonkát (vagy főtt csirkét). Karikázd fel a zöldhagymát, és vágd félbe a főtt tojásokat.

    A zöldségeket és a húst julienne-re (gyufaszál vastagságú csíkokra) vágd, hogy egyenletesen oszlanak el a tésztán.

    4

    Oszd el a hideg ramen tésztát mély tálakba. Öntsd rá a jól lehűtött öntetet úgy, hogy épp ellepje.

    Ne öntsd rá az összes öntetet egyszerre, hanem fokozatosan adagold, kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be a mennyiséget.

    5

    Rendezd el a tetején az uborkát, répát, sonkát vagy csirkét, főtt tojásokat és szórd meg zöldhagymával és szezámmaggal. Tipp: A látványos tálaláshoz a hozzávalókat színek szerint külön csoportban rendezd el a tésztán.

    A tálalásnál használhatsz csírákat, például mungóbabcsírát vagy retekcsírát is, hogy még frissebb és ropogósabb legyen az étel.

    6

    Tálalás előtt locsold meg kevés szezámolajjal. A hiyashi chuka legjobb frissen, jól lehűtve tálalva – ideális nyári fogás!

    Tálalás előtt kínálhatsz mellé wasabit vagy kínai mustárt, ha valaki csípősebben szereti.