Hókiflik porcukorral megszórva, ünnepi asztalon

Hókifli

A hókifli egy hagyományos magyar sütemény, amelyet gyakran karácsony idején készítenek. Az omlós tészta és az édes baracklekvár kombinációja a gyerekkor ünnepi emlékeit idézi fel. A hókiflit egyszerű elkészíteni, mégis lenyűgöző hatást kelt a szépen porcukorral hintett külseje. Egy igazi családi kedvenc, amit generációk óta sütnek és szeretnek Magyarországon.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
400 g Liszt
250 g Vaj
100 g Porcukor
1 cs. Vaníliás cukor
2 db Tojássárgája
2 ek. Tejföl
200 g Baracklekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki a lisztet egy nagy tálba, és add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Keverd össze ezeket alaposan.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a hókifli tésztája könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Add hozzá a vajat a száraz hozzávalókhoz, és kézzel morzsold össze, amíg homogén, morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen hideg, közvetlenül a hűtőből kivéve, hogy a tészta omlós legyen.

    3

    Add hozzá a tojássárgákat és a tejfölt, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagot nem ér el.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll, különben kemény lesz a kifli.

    4

    Csomagold a tésztát frissen tartó fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

    A hűtés segít a tésztának pihenni és könnyebben kezelhetővé válni.

    5

    Nyújtsd ki a lehűtött tésztát lisztezett felületen körülbelül 3 mm vastagságúra. Szaggass belőle kör alakú formákat.

    A tészta nyújtásakor használj kevés lisztet, hogy ne ragadjon le.

    6

    Helyezz egy kis kanálnyi baracklekvárt minden kör közepére, majd hajtsd félbe őket, és finoman nyomd össze a széleket.

    A lekvár ne legyen túl folyós, különben kifolyik sütés közben. Jól zárd le a széleket, hogy a lekvár ne szivárogjon ki.

    7

    Helyezd a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben süsd 180°C-on körülbelül 15 percig, amíg világos aranybarnák lesznek.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő. A kiflik akkor jók, ha világos aranybarnák.

    8

    A sütőből kivett kifliket hagyd kissé hűlni, majd még melegen forgasd meg porcukorban, hogy az jól rátapadjon.

    A porcukrot szitáld meg, hogy ne legyenek benne csomók. A meleg kiflikre jobban rátapad a cukor.