Hosszú kelesztésű olasz kovászos focaccia tálalva

Hosszú kelesztésű olasz kovászos focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. A hosszú kelesztésű kovászos focaccia gazdagabb ízvilágot kínál, mivel a hosszabb pihentetési idő lehetővé teszi a kovász természetes erjedését, amely mélyebb, gazdagabb ízeket eredményez. Az olívaolajjal locsolt tészta ropogós teteje és puha belseje tökéletesen passzol egy mediterrán étkezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Kovász
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, kovászt, sót és cukrot tedd egy nagy tálba, majd keverd jól össze.

    A kovász minősége nagyban befolyásolja a végeredményt. Használj aktív, érett kovászt a legjobb eredmény eléréséhez.

    2

    Add hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd keverd addig, amíg egy sima tésztát nem kapsz.

    A víz hőmérséklete itt is fontos. A langyos víz (kb. 30-35°C) az ideális a kovász számára.

    3

    A tésztát jól gyúrd össze, majd tedd egy tálba, és hagyd kelni egy éjszakán át a hűtőben.

    A hosszú, hideg kelesztés mélyebb ízeket eredményez és a tészta könnyebben emészthető lesz. A tálat kend ki olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.

    4

    A tészta pihenése után, vedd ki a hűtőből, és hagyd pihenni 1-2 órán keresztül.

    Ez a pihentetés segít a tésztának felmelegedni és újra aktiválódni a sütés előtt.

    5

    A tésztát öntsd egy olívaolajjal kikent tepsibe, és egyenletesen simítsd el.

    Ne sajnáld az olívaolajat! Minél több olaj kerül a tepsibe, annál ropogósabb lesz a focaccia alja.

    6

    A tésztát hagyd kelni további 2-3 órán keresztül, amíg meg nem duplázódik a térfogata.

    Ez a második kelesztés segít a tésztának még könnyebbé és levegősebbé válni.

    7

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütő aljába tegyél egy vízzel teli edényt, hogy gőz keletkezzen. Ez segít a focacciának még jobban megemelkedni és ropogósabbá válni.

    8

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A kovászos focaccia íze még intenzívebb másnap, miután a tészta teljesen kihűlt.