Idli frissen gőzölve chutneyval tálalva, friss zöldségekkel díszítve

Idli Chutney-vel

Az idli egy klasszikus indiai étel, amely a dél-indiai reggelik szerves része. Ez a könnyű, gőzölt rizstészta évtizedek óta népszerű, és minden egyes falatja tükrözi a hagyományos indiai konyha egyszerűségét és gazdag ízét. Az idlit leggyakrabban chutneyval tálalják, amely friss kókuszból, zöld chiliből és tamarind pasztából készül, így a savanykás, fűszeres ízek tökéletes harmóniát alkotnak a lágy, légies idlivel. Ezt az ételt általában reggelire vagy brunchra fogyasztják, de bármilyen étkezés során élvezhető!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Idli liszt
150 ml Tej
100 ml Víz
1 tk. Élesztő
0.5 tk.
1 ek. Olaj
1 tk. Támogatott szezámmag
50 g Friss kókusz
1 ek. Tamarind paszta
2 db Zöld chili
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze az idli lisztet, sót, olajat és élesztőt egy tálban. Adjuk hozzá a vizet és tejet, és alaposan keverjük össze, hogy egy sima tésztát kapjunk.

    Az idli tészta sűrűsége fontos, hogy ne legyen túl híg, de ne is legyen túl kemény. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet.

    2

    Hagyd a tésztát pihenni 30-60 percig, amíg megemelkedik, és az élesztő kifejti hatását. A tészta többi hozzávalóval együtt megemelkedve készít egy könnyű, légies tésztát.

    Tartsd meleg helyen, hogy az élesztő gyorsan dolgozhasson. Ha túl hideg a helyiség, az idő megnyúlik.

    3

    Ezután öntsd a tésztát az idli formákba, és gőzöld 10-15 percig, amíg a tészták megpuhulnak és megemelkednek.

    Ha nincs idli formád, egy szilikon sütőformát is használhatsz, amit egy pároló edénybe helyezel. Ügyelj arra, hogy ne forrald túl erősen a vizet, hogy a tészta ne foltozódjon el.

    4

    A chutneyhoz vágd fel a zöld chiliket és a fokhagymát. Egy serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot és a fokhagymát, majd add hozzá a friss kókuszt, tamarind pasztát és sót.

    A kókusz ne pörögjön túl, mert akkor keserű ízt kaphat. A tamarind adja meg a chutney savanykás alapízét, de ha nem szeretnéd túlságosan savanyúnak, csökkentsd a mennyiségét.

    5

    Mindezeket a hozzávalókat turmixold le simára. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a chutney elérje a kívánt állagot.

    Az idlihoz párosított chutney édes-savanykás és fűszeres ízeket hoz. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    6

    Tálald a frissen készült idlit a chutneyval, és élvezd a hagyományos indiai reggeli vagy étkezési élményt.

    Az idli frissen a legjobb, de akár a hűtőben is tárolhatod egy napig. Ha szeretnéd még ínycsiklandóbbá tenni, adj hozzá egy kis kókuszreszeléket a chutney tetejére.