Keverd össze az idli lisztet, sót, olajat és élesztőt egy tálban. Adjuk hozzá a vizet és tejet, és alaposan keverjük össze, hogy egy sima tésztát kapjunk.
Az idli tészta sűrűsége fontos, hogy ne legyen túl híg, de ne is legyen túl kemény. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet.
Hagyd a tésztát pihenni 30-60 percig, amíg megemelkedik, és az élesztő kifejti hatását. A tészta többi hozzávalóval együtt megemelkedve készít egy könnyű, légies tésztát.
Tartsd meleg helyen, hogy az élesztő gyorsan dolgozhasson. Ha túl hideg a helyiség, az idő megnyúlik.
Ezután öntsd a tésztát az idli formákba, és gőzöld 10-15 percig, amíg a tészták megpuhulnak és megemelkednek.
Ha nincs idli formád, egy szilikon sütőformát is használhatsz, amit egy pároló edénybe helyezel. Ügyelj arra, hogy ne forrald túl erősen a vizet, hogy a tészta ne foltozódjon el.
A chutneyhoz vágd fel a zöld chiliket és a fokhagymát. Egy serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot és a fokhagymát, majd add hozzá a friss kókuszt, tamarind pasztát és sót.
A kókusz ne pörögjön túl, mert akkor keserű ízt kaphat. A tamarind adja meg a chutney savanykás alapízét, de ha nem szeretnéd túlságosan savanyúnak, csökkentsd a mennyiségét.
Mindezeket a hozzávalókat turmixold le simára. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a chutney elérje a kívánt állagot.
Az idlihoz párosított chutney édes-savanykás és fűszeres ízeket hoz. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Tálald a frissen készült idlit a chutneyval, és élvezd a hagyományos indiai reggeli vagy étkezési élményt.
Az idli frissen a legjobb, de akár a hűtőben is tárolhatod egy napig. Ha szeretnéd még ínycsiklandóbbá tenni, adj hozzá egy kis kókuszreszeléket a chutney tetejére.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.