Idli podival indiai étel párolt rizsgolyókkal, tökmaggal és korianderrel díszítve

Idli podival

Az idli egy tradicionális indiai étel, melyet főként reggelire fogyasztanak, különösen Dél-Indiában. Az idli készítése és fogyasztása mély kulturális jelentőséggel bír. Az idli podival, egyesíti a friss kókusz és tökmag adta ízeket, miközben a rizsgolyók párolva maradnak, így a végeredmény puha, mégis roppanós. A recept eredetileg a dél-indiai konyhából származik, és az évezredek alatt számos változáson ment keresztül. Az idli tisztán vegetáriánus étel, gazdag rostokban és vitaminokban, így nemcsak finom, hanem tápláló is. Próbáld ki ezt a receptet, ha valami igazán egyedit szeretnél kipróbálni!

Előkészület 45 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
50 g Tökmag
300 ml Sós víz
100 g Kókuszreszelék
20 g Friss koriander
1 ek. Olívaolaj
1 tk. Lúgos élesztő
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd meg, majd áztasd 2 órán át sós vízben. Az áztatás segít abban, hogy a rizs könnyebben megpuhuljon, és jobban magába szívja a fűszereket.

    Az áztatás segít abban, hogy az idli textúrája puha és könnyű legyen.

    2

    Ezután szűrd le a rizst, majd tedd egy turmixgépbe vagy egy őrlőgépre. Adj hozzá egy kevés vizet, hogy könnyebben tudja összekeverni az összetevőket. A cél az, hogy a rizst egy finom, krémes masszává dolgozd össze.

    Ne adj túl sok vizet! A keverék legyen sűrű, de még formálható.

    3

    A masszát egy nagy tálba öntsd, majd keverd bele az élesztőt és a sót. Hagyj pihenni 10 percet, hogy az élesztő elkezdje végezni a dolgát.

    Ne hagyd túl sokáig pihenni, különben a massza túl savanyúvá válhat.

    4

    Közben készítsd elő a tökmagot és a kókuszreszeléket. A kókuszt egy serpenyőben enyhén pirítsd meg, hogy finom, enyhén karamellizált ízt adjon a podinak.

    A tökmagoknak nem szabad égniük, csak finoman piruljanak, így jobban kiadják az ízüket.

    5

    Miután a tészta megkelt, formázz kis golyókat belőle, és óvatosan helyezd egy párolóedénybe. A párolás segít abban, hogy az idli puha és nedves maradjon.

    Használj enyhén olajozott formát, hogy könnyedén eltávolíthasd őket a párolóedényből.

    6

    Párold 15-20 percig, amíg a golyók könnyedén megemelkednek és puha, gőzös állagot kapnak. Ha kész, vedd ki őket és hagyd egy kicsit hűlni.

    Figyelj a párolásra, mert a túl hosszú párolás szárazabbá teheti a podit.

    7

    Tálalás előtt szórd meg az idlit friss korianderlevelekkel és a pirított tökmaggal, hogy extra ízt és ropogósságot adj neki.

    A friss koriander nemcsak ízt ad, hanem szép zöld színt is biztosít a tálalásnak.