A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, a kardamomot, a fahéjat és a gyömbérport, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása segít, hogy a croissant tésztája könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A vaj vastagsága kb. 1 cm legyen.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A nyújtásnál figyelj, hogy a vaj ne folyjon ki a tésztából. Ha mégis kifolyna, tedd vissza a hűtőbe a tésztát.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A pihentetés fontos, hogy a tészta ne húzódjon össze a nyújtásnál.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi mangópürét.
A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerésnél ne húzd a tésztát, mert akkor kemény lesz a croissant.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A sütőt 30 fokra melegítve, majd kikapcsolva ideális környezetet teremthetsz.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy még fényesebb legyen a végeredmény.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a croissantok színére. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és egy kevés fahéjjal a tálalás előtt.
A kihűlt croissantokat légmentesen záródó dobozban tárolhatod, így tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.