Frissen készült etióp injera lepénykenyér tálalva

Injera (Etióp, Szivacsos)

Az injera az etióp és eritreai konyha alapvető kenyérfélesége, amelyet teff lisztből készítenek és fermentálnak, így enyhén savanykás ízű és szivacsos textúrájú lesz. Az egyik legősibb kenyérfajta, amelyet már évszázadok óta fogyasztanak az afrikai szarvon. Az injera nemcsak kenyérként szolgál, hanem étkezési eszközként is használják – darabokat tépnek belőle, hogy a különféle fűszeres ragukat és zöldségeket felkanalazzák. A fermentációs folyamat különleges ízt ad neki, és elősegíti az emésztést. Az etióp háztartásokban az injerát hagyományosan nagy, agyaglapos sütőkön sütik, de otthon is elkészíthető serpenyőben.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 48 perc
130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teff liszt
400 ml Víz
1 tk.
1 tk. Száraz élesztő (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teff lisztet és a vizet. Keverd simára, hogy ne maradjanak benne csomók.

    Fontos, hogy ne maradjanak csomók a tésztában, mert azok befolyásolják a lepény textúráját.

    2

    Adj hozzá száraz élesztőt, ha gyorsabb kelesztést szeretnél, majd takard le a tálat egy konyharuhával.

    Az élesztő segít felgyorsítani a fermentációs folyamatot, de hagyományos módon élesztő nélkül is elkészíthető.

    3

    Hagyd állni szobahőmérsékleten 24-48 órán át, hogy a tészta fermentálódjon és enyhén savanykás ízt kapjon.

    A fermentációs idő függ a szobahőmérséklettől. Minél melegebb van, annál gyorsabban fermentálódik a tészta. Kóstoljuk meg a tésztát, hogy elérje a kívánt savanyúságot.

    4

    Miután a tészta megkelt, adj hozzá sót és keverd át újra.

    A sót a kelesztés után adjuk hozzá, mert a só gátolja az élesztő működését.

    5

    Melegíts fel egy nagy tapadásmentes serpenyőt közepesen alacsony hőfokra.

    A tapadásmentes serpenyő elengedhetetlen, hogy a lepény ne ragadjon le. A közepesen alacsony hőfok biztosítja, hogy a lepény átsüljön, de ne égjen meg.

    6

    Önts egy merőkanálnyi injera tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal oszlasd el vékony rétegben.

    A tésztát egyenletesen oszlassuk el, hogy a lepény mindenhol egyforma vastagságú legyen.

    7

    Süsd a lepényt fedő nélkül kb. 2-3 percig, amíg a felszínén apró lyukak képződnek és a szélei elválnak a serpenyőtől.

    A lyukak képződése azt jelzi, hogy a lepény megfelelően kel és sül. Ha a szélei elválnak a serpenyőtől, akkor a lepény megsült.

    8

    Ne fordítsd meg! Amikor teljesen megsült, óvatosan csúsztasd ki egy tálcára és hagyd kihűlni.

    Az injerát nem szabad megfordítani! A lepény alulról sül meg.

    9

    Tálald az injerát hagyományos etióp ételekkel, például wot (fűszeres ragu) és zöldségek kíséretében.

    Az injera ideális köret etióp ételekhez, de más ragukhoz és zöldségekhez is jól illik.