A darált marhahúst keverd össze a sóval és frissen őrölt fekete borssal. Alaposan dolgozd össze, majd oszd négy egyenlő részre, és formázz belőlük kb. 2 cm vastag húspogácsákat.
A húst ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz a húspogácsa. Csak annyira dolgozd össze, hogy összeálljon.
Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepesen magas hőfokon. Kend meg a húspogácsákat egy kevés olívaolajjal, majd süsd mindkét oldalukat kb. 3-4 percig, amíg kérget kapnak.
Ne nyomkodd a húspogácsákat sütés közben, mert akkor elveszítik a szaftjukat.
A sütés utolsó percében helyezz egy szelet érett cheddart minden húspogácsára, majd fedd le a serpenyőt, hogy a sajt ráolvadjon.
Használj jó minőségű, érett cheddart, mert az jobban olvad és intenzívebb az íze.
Egy másik serpenyőben közepes lángon olvaszd fel a vajat, majd süsd meg benne a libamájat 1-2 perc alatt mindkét oldalán, amíg aranybarna nem lesz. Fontos: Ne süsd túl, mert kiszáradhat!
A libamájat ne sózd, mert akkor kemény lesz. Csak a sütés után sózd meg.
Közben vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket egy száraz serpenyőben vagy egy kevés vajjal megkenve, amíg aranybarna lesz a belsejük.
A zsemléket ne pirítsd túl, mert akkor kemények lesznek. Csak annyira pirítsd, hogy ropogós legyen a belsejük.
Készítsd elő a zöldségeket: a paradicsomot vágd vékony karikákra.
A paradicsomot éles késsel vágd, hogy ne nyomódjon össze és ne eresszen túl sok levet.
Kend meg a pirított zsemlék belső oldalát szarvasgomba majonézzel, amely karakteres ízt ad a hamburgernek.
Ha nincs szarvasgomba majonézed, használhatsz sima majonézt is, de akkor nem lesz olyan különleges az íze.
Rakd össze a hamburgert: az alsó zsemlefélre tegyél salátalevelet, majd jöhet a sajtos húspogácsa, a sült libamáj, a vörösboros karamellizált hagyma, és végül a paradicsom. Zárd le a felső zsemleféllel.
A hamburgert úgy rakd össze, hogy a szaftosabb hozzávalók (pl. paradicsom) ne áztassák el a zsemlét.
Azonnal tálald, lehetőleg kézzel vágott sült burgonyával és egy pohár vörösborral. Tipp: Ha még exkluzívabb ízt szeretnél, reszelj egy kevés szarvasgombát a hamburger tetejére tálalás előtt.
A szarvasgombát közvetlenül tálalás előtt reszeld, hogy megőrizze az aromáját.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.