Jalapeños-ananászos balzsamecetszósz tálalva

Jalapeños-ananászos balzsamecetszósz

A jalapeños-ananászos balzsamecetszósz egy izgalmas ízkombináció, amely az édes, a savanykás és a csípős jegyek tökéletes harmóniáját kínálja. Az ananász természetes édessége remekül kiegyensúlyozza a jalapeño csípősségét, míg a balzsamecet mélységet és gazdag ízvilágot ad a szósznak. Ezt a mártást gyakran használják grillezett húsokhoz és sajtokhoz, de akár salátákhoz is remek választás lehet. Ha valami igazán különlegeset keresel, ami feldobja az ételeidet, ez a recept tökéletes megoldás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Friss ananász
2 db Jalapeño paprika
50 ml Balzsamecet
40 g Méz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az ananászt hámozd meg, távolítsd el a közepét, majd vágd apró darabokra.

    A kemény ananász közepe keserű, ezért alaposan távolítsd el.

    2

    A jalapeño paprikát magozd ki, majd vágd nagyon apróra, hogy az íze egyenletesen eloszoljon a szószban.

    A jalapeño magjai és erei tartalmazzák a legtöbb kapszaicint, ezért ha kevésbé csípős szószt szeretnél, távolítsd el azokat alaposan. Használj kesztyűt a paprikához!

    3

    Aprítsd finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, hogy könnyebben beleolvadjanak a szószba.

    A hagymát és a fokhagymát érdemes egy éles késsel aprítani, hogy ne sérüljenek a sejtek és ne legyen túl erős az ízük.

    4

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt.

    Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a szósznak.

    5

    Add hozzá az apróra vágott ananászt és a jalapeñót, majd keverd össze alaposan.

    A jalapeño csípősségét kesztyű viselésével csökkentheted a vágás során.

    6

    Öntsd hozzá a balzsamecetet és a mézet, majd ízesítsd sóval és borssal. Főzd alacsony lángon 15-20 percig, amíg az ananász teljesen megpuhul és a szósz sűrűsödik.

    Főzés közben kóstold meg a szószt, és ha szükséges, adj hozzá több mézet vagy balzsamecetet az ízlésednek megfelelően.

    7

    Ha simább állagot szeretnél, egy botmixer segítségével pürésítsd a szószt, de hagyhatsz benne kisebb darabokat is a rusztikusabb textúra érdekében.

    Pürésítéskor légy óvatos, mert a forró szósz könnyen kifröccsenhet.

    8

    Hagyd kihűlni, majd öntsd sterilizált üvegbe. A szósz hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

    A sterilizált üvegek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak. Az üvegeket forró vízzel alaposan mosd ki, majd tedd a sütőbe 120 fokra 10 percre.

    9

    Tálald grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez vagy sajtok mellé pikáns ízesítésként.

    A szószt kínálhatod tortillachips-szel is mártogatósnak.