Az ananászt hámozd meg, távolítsd el a közepét, majd vágd apró darabokra.
A kemény ananász közepe keserű, ezért alaposan távolítsd el.
A jalapeño paprikát magozd ki, majd vágd nagyon apróra, hogy az íze egyenletesen eloszoljon a szószban.
A jalapeño magjai és erei tartalmazzák a legtöbb kapszaicint, ezért ha kevésbé csípős szószt szeretnél, távolítsd el azokat alaposan. Használj kesztyűt a paprikához!
Aprítsd finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, hogy könnyebben beleolvadjanak a szószba.
A hagymát és a fokhagymát érdemes egy éles késsel aprítani, hogy ne sérüljenek a sejtek és ne legyen túl erős az ízük.
Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt.
Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a szósznak.
Add hozzá az apróra vágott ananászt és a jalapeñót, majd keverd össze alaposan.
A jalapeño csípősségét kesztyű viselésével csökkentheted a vágás során.
Öntsd hozzá a balzsamecetet és a mézet, majd ízesítsd sóval és borssal. Főzd alacsony lángon 15-20 percig, amíg az ananász teljesen megpuhul és a szósz sűrűsödik.
Főzés közben kóstold meg a szószt, és ha szükséges, adj hozzá több mézet vagy balzsamecetet az ízlésednek megfelelően.
Ha simább állagot szeretnél, egy botmixer segítségével pürésítsd a szószt, de hagyhatsz benne kisebb darabokat is a rusztikusabb textúra érdekében.
Pürésítéskor légy óvatos, mert a forró szósz könnyen kifröccsenhet.
Hagyd kihűlni, majd öntsd sterilizált üvegbe. A szósz hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.
A sterilizált üvegek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak. Az üvegeket forró vízzel alaposan mosd ki, majd tedd a sütőbe 120 fokra 10 percre.
Tálald grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez vagy sajtok mellé pikáns ízesítésként.
A szószt kínálhatod tortillachips-szel is mártogatósnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.