Jalapeños paradicsomos balzsamecetszósz tålalva

Jalapeños paradicsomos balzsamecetszósz

A jalapeño paprika Ă©s a paradicsom klasszikus pĂĄrosĂ­tĂĄs a mexikĂłi konyhĂĄban, mĂ­g a balzsamecet egy kĂŒlönleges, Ă©deskĂ©s-savanykĂĄs Ă­zt kölcsönöz ennek a szĂłsznak. Ez a jalapeños paradicsomos balzsamecetszĂłsz egy igazi Ă­zbomba, amely tökĂ©letesen illik grillezett hĂșsokhoz, zöldsĂ©gekhez, de akĂĄr szendvicsek mellĂ© is kivĂĄlĂł. Az Ă©rett paradicsomok termĂ©szetes Ă©dessĂ©ge Ă©s a jalapeño paprika csĂ­pƑssĂ©ge remek egyensĂșlyt teremt, amit a balzsamecet finoman kiemel. Ha szereted a pikĂĄns Ă­zeket, ez a szĂłsz biztosan a kedvenceid közĂ© kerĂŒl. Könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s hƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr egy hĂ©tig is elĂĄll, Ă­gy bĂĄrmikor feldobhatod vele az Ă©teleidet.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 3 db Jalapeño paprika
⭕ 300 g Érett paradicsom
⭕ 50 ml Balzsamecet
⭕ 20 ml Olívaolaj
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Barnacukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hozzĂĄvalĂłkat: aprĂ­tsd finomra a fokhagymĂĄt, szeleteld fel a jalapeño paprikĂĄkat (ha kevĂ©sbĂ© csĂ­pƑs szĂłszt szeretnĂ©l, tĂĄvolĂ­tsd el a magokat), Ă©s vĂĄgd fel a paradicsomokat kis darabokra.

    A jalapeño paprika magjĂĄnak eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄhoz viselj gumikesztyƱt, hogy elkerĂŒld a bƑr irritĂĄciĂłjĂĄt.

    2

    Egy közepes serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ az aprĂ­tott fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd 1-2 percig, amĂ­g illatos lesz.

    Vigyåzz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserƱ ízt ad a szósznak. Csak addig pirítsd, amíg illatos nem lesz.

    3

    Add hozzĂĄ a jalapeño paprikĂĄkat Ă©s a felkockĂĄzott paradicsomokat. Keverd össze, majd fƑzd 5-7 percig, amĂ­g a paradicsomok kezdenek szĂ©tfƑni.

    Ha a paradicsomok nem elĂ©g lĂ©dĂșsak, adj hozzĂĄ egy kis vizet vagy paradicsomlevet, hogy ne Ă©gjenek le.

    4

    Öntsd hozzĂĄ a balzsamecetet Ă©s szĂłrd meg barnacukorral. FƑzd tovĂĄbb alacsony hƑfokon, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek, körĂŒlbelĂŒl 10 percig.

    A balzsamecet Ă©dessĂ©gĂ©t Ă©s savassĂĄgĂĄt a sajĂĄt Ă­zlĂ©sed szerint ĂĄllĂ­thatod. KĂłstold meg a szĂłszt, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ több ecetet vagy cukrot.

    5

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s fekete borssal Ă­zlĂ©s szerint. Ha simĂĄbb ĂĄllagot szeretnĂ©l, hasznĂĄld a botmixert a szĂłsz pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©sĂ©hez.

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s elƑtt hagyd a szĂłszt kissĂ© hƱlni, hogy elkerĂŒld a forrĂł fröccsenĂ©seket. Ha nincs botmixered, hasznĂĄlhatsz turmixgĂ©pet is.

    6

    A kĂ©sz szĂłszt hagyd kicsit hƱlni, majd tĂĄlald sĂŒlt hĂșsokhoz, grillezett zöldsĂ©gekhez vagy szendvicsekhez. HƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr egy hĂ©tig is elĂĄll.

    A szĂłszt lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben tĂĄrold a hƱtƑben, hogy megƑrizze frissessĂ©gĂ©t.