Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze, amíg tésztává áll össze.
A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg.
Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor jó, ha a felülete sima és nem ragad. Ha ragad, adj hozzá egy kevés lisztet. A kelesztéshez ideális a 25-30°C-os hőmérséklet. Letakarhatod egy nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki a tészta.
A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú hengereket, majd alakítsd őket perec formává.
A hengerek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. A perec formázásánál figyelj, hogy a végek jól összetapadjanak, különben sütés közben szétnyílhatnak.
Forralj fel 1 liter vizet, vedd le a tűzről, és keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).
A szódabikarbóna segít a pereceknek a jellegzetes szín és állag elérésében. A habzás miatt használj nagyobb edényt.
A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A 30 másodperc elég ahhoz, hogy a perecek felületén kialakuljon a megfelelő réteg. Ne hagyd őket tovább a vízben, mert túl sósak lehetnek.
A jalapeños paprikát vágd apró darabokra, majd szórd a perecekre. Tedd rájuk a reszelt sajtot, hogy minden falat ínycsiklandó és fűszeres legyen.
A jalapeño mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Ha nem szereted a túl csípőset, használj kevesebbet, vagy magozd ki a paprikát. Használj olyan sajtot, ami jól olvad, például cheddar vagy mozzarella.
Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Frissen a legfinomabb.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.