Az édesburgonyát hámozd meg, darabold fel, majd főzd puhára enyhén sós vízben körülbelül 10-12 perc alatt. Ezután szűrd le, és villával törd pépesre. Minél simább a massza, annál könnyebben lehet majd tölteni a gyozát.
Ha túl sok vizet szív magába az édesburgonya főzés közben, tedd vissza a serpenyőbe a tűzre egy rövid időre, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.
A káposztát vágd nagyon apróra, sózd meg enyhén, majd hagyd állni 10 percig. Ezután kézzel jól nyomkodd ki, hogy ne maradjon benne víz – így nem áztatja el a tölteléket.
A káposzta sózása segít, hogy vizet veszítsen. Használhatsz egy tiszta konyharuhát is a kinyomkodáshoz, hogy még hatékonyabb legyen.
Az újhagymát karikázd fel, a fokhagymát és gyömbért reszeld le. Egy tálban keverd össze az édesburgonyapürét, a káposztát, újhagymát, gyömbért, fokhagymát, szójaszószt, szezámolajat, egy csipet sót és borsot. Dolgozd össze alaposan a keveréket, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
Kóstold meg a tölteléket, és ízlés szerint adj hozzá több szójaszószt, szezámolajat vagy fűszereket.
Minden gyoza lap közepére tegyél egy teáskanál tölteléket. Nedvesítsd be a lap egyik szélét vízzel, majd hajtsd félbe, és csipkedd össze az ujjaddal a széleit. A jó gyoza tömören zárt, mégis formás.
A nedvesítés segít a lapok összetapadásában. Ügyelj, hogy ne kerüljön töltelék a szélekre, mert akkor nehéz lesz lezárni.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olajat közepes lángon. Helyezd a gyozákat a serpenyőbe, a lapos oldalukon, majd süsd őket 2-3 percig, amíg aranybarnára sülnek az aljukon.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor nem sülnek egyenletesen a gyozák. Ha szükséges, süsd őket több adagban.
Önts 100 ml vizet a serpenyőbe, azonnal fedd le, és párold 5-6 percig, míg a víz elpárolog. Ez a kombinált sütés-párolás adja meg a gyoza jellegzetes textúráját: ropogós alj, puha felső rész.
A fedő alatt párolás segít, hogy a gyoza teteje is megfőjön, és a töltelék is átmelegedjen.
Ha a víz teljesen elpárolgott, vedd le a fedőt, és süsd még 1-2 percig, hogy a gyoza alja ismét ropogós legyen.
Vigyázz, hogy ne égesd oda a gyozákat, amíg a víz elpárolog. Ha szükséges, vedd lejjebb a lángot.
Tálald forrón, szójaszószba mártogatva. Tipp: megszórhatod friss aprított újhagymával vagy pirított szezámmaggal a tálalás előtt.
A pirított szezámmag fokozza az ízeket és a látványt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.