Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta jobban összeálljon.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A dagasztás fontos lépés, mert a glutén kialakulása biztosítja a tészta rugalmasságát. A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).
A tésztacsíkokat szorosan tekerd a fára, hogy sütés közben ne csússzanak le.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segít a fahéjas cukornak megtapadni a tésztán.
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A légkeverés kiszáríthatja a tésztát, ezért ajánlott nélküle sütni. A forgatással biztosíthatod, hogy minden oldala egyenletesen süljön meg.
Hagyd a kürtőskalácsot langyosra hűlni, majd az üregét töltsd meg vanília jégkrémmel.
A langyos kürtőskalács könnyebben megtartja a jégkrémet, és a kettő hőmérsékletének kontrasztja különleges élményt nyújt.
Locsold meg csokoládé szósszal és szórd meg pirított dióval az extra ízért és ropogós textúráért.
A pirított dió intenzívebb ízt ad, mint a nyers.
Azonnal tálald, hogy a jégkrém ne olvadjon el teljesen, és frissen élvezhesd az ízek harmóniáját.
Készíts elő minden hozzávalót, hogy gyorsan tálalhasd a desszertet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.