A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a pogácsák szépen megkeljenek.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj morzsolása segít a tészta levelesebb állagának elérésében.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a joghurtot és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A joghurt puhábbá és szaftosabbá teszi a pogácsákat. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. Meleg helyen a tészta gyorsabban megkel.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít a tészta leveles szerkezetének kialakításában. Legalább 3-4 alkalommal hajtsd össze.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsákat szorosan helyezd egymás mellé a tepsire, így sütés közben felfelé fognak nőni.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojás szép színt ad a pogácsáknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő típusától.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
Rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.