Joghurtos sajtos pogácsa tálalva

Joghurtos sajtos pogácsa

A joghurtos sajtos pogácsa egy lágyabb és könnyedebb változata a klasszikus magyar pogácsának, amelyben a joghurt természetes savassága segíti a tészta puhaságát és omlósságát. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé, és egy modern csavart ad a hagyományos recepthez. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy friss zöldfűszerekkel dúsítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
200 g Joghurt
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére reszelt sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a pogácsák szépen megkeljenek.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj morzsolása segít a tészta levelesebb állagának elérésében.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a joghurtot és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A joghurt puhábbá és szaftosabbá teszi a pogácsákat. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. Meleg helyen a tészta gyorsabban megkel.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít a tészta leveles szerkezetének kialakításában. Legalább 3-4 alkalommal hajtsd össze.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsákat szorosan helyezd egymás mellé a tepsire, így sütés közben felfelé fognak nőni.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojás szép színt ad a pogácsáknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő típusától.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    Rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.