Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális a kézmeleg hőmérséklet.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a felületét buborékok tarkítják. Ha kézzel dagasztod, lisztezd be a kezed, hogy ne ragadjon.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A tésztát lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjon. A perec formázásához nézz videókat, ha először készíted.
A kagylókat tisztítsd meg és főzd meg, amíg kinyílnak. Azokat szűrd le, és vágd kisebb darabokra.
A kagylókat alaposan tisztítsd meg, mielőtt megfőznéd. A nem kinyílt kagylókat dobd ki, mert nem ehetők.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbónás víz segít a pereceknek a jellegzetes színük és állaguk elérésében. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert széteshetnek.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a felaprított kagylóval. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütőt előmelegítsd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. Figyeld a pereceket sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A perecek frissen a legfinomabbak. Ha marad, légmentesen záródó edényben tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.