Kanelstang mandulával, frissen sütve, fahéjjal és mandulával szórva

Kanelstang mandulával

A Kanelstang, vagyis a fahéjas stangli, egy tradicionális skandináv sütemény, mely a fahéj és a mandula ízletes kombinációjával van megfűszerezve. Eredetileg Svédországból származik, de az egész észak-európai régióban népszerű reggeli és uzsonna étel. A fahéj meleg, édes aromája és a ropogós mandula egyesülése tökéletes élményt nyújt. A Kanelstang egyszerű, de ínycsiklandó, és tökéletes kísérője egy jó csésze kávénak vagy teának.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Cukor
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
200 g Vaj
1 db Tojás
150 ml Tej
1 ek. Őrölt fahéj
50 g Mandula
2 ek. Cukros tej a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, sütőport, cukrot és sót egy tálban keverd össze. Ezt követően add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a keveréket ujjbegyeddel, amíg egy morzsás állagot nem kapsz.

    A hideg vaj használata fontos a tészta omlóssága érdekében, ne dolgozd túl a tésztát!

    2

    Egy másik tálban keverd el a tojást és a tejet, majd add hozzá a morzsás tésztához. Keverd jól össze, hogy egy sima tésztát kapj. Ha szükséges, egy kis lisztet is adhatsz hozzá.

    A tészta ne legyen túl lágy, ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet a könnyű formázhatóság érdekében.

    3

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd vágd fel téglalapokra. Ezeket a téglalapokat formázd henger alakúra, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha nem akarsz túl sokat dolgozni, a tésztát kinyújtás után szaggathatod is, de a henger formájú stangli klasszikus megoldás.

    4

    Kenj meg minden stanglit cukros tejjel, és szórd meg őket apróra vágott mandulával. Ez biztosítja, hogy a stanglik szépen megpiruljanak, és ropogósak legyenek.

    A mandula friss ropogósságot ad a stangliknak, de akár diót is használhatsz helyette.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ügyelj arra, hogy ne süsd túl őket, mert könnyen kiszáradhatnak.

    Mivel minden sütő más, érdemes 12 perc után ellenőrizni a stanglikat. Ha túl sötétednek, vedd ki őket.

    6

    Miután kész, hagyd őket kihűlni, és tálald frissen. A Kanelstang mandulával tökéletes reggelire, vagy egy finom délutáni teához.

    A stanglik hűtőben tárolva is friss maradnak, de legjobb frissen fogyasztani!