Káposztás palacsinta frissen sütve

Káposztás palacsinta

A dinsztelt káposztával töltött palacsinta egy régi, hagyományos magyar étel, amelyet sokan a klasszikus káposztás tészta egy ízletesebb alternatívájának tartanak. A karamellizált káposzta enyhén édeskés íze és a fűszeres fekete bors tökéletes harmóniát alkot, amely minden falatot különlegessé tesz. Ha szereted a magyar konyha hagyományos ízeit, ezt a palacsintát mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Búzaliszt
2 db Tojás
250 ml Tej
100 ml Szódavíz
1 csipet
2 ek. Napraforgóolaj
300 g Fejes káposzta
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Őrölt fekete bors
1 tk. Cukor
1 ek. Ecet
2 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a tojásokat.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a palacsinta tészta még simább legyen.

    2

    Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a szódavizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A szódavíz lazábbá teszi a tésztát, így a palacsinták könnyebbek lesznek. Ha nincs szódavized, használhatsz helyette sima vizet is.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy az alapanyagok jól összeérjenek.

    A pihentetés alatt a liszt megduzzad, így a palacsinták rugalmasabbak lesznek és kevésbé szakadnak el sütés közben.

    4

    Egy serpenyőt kenj ki kevés olajjal, és forrósítsd fel közepes lángon.

    Fontos, hogy a serpenyő elég forró legyen, különben a palacsinta leragad. Azonban ne legyen túl forró sem, mert akkor megég.

    5

    Önts egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd 2-3 percig, amíg a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig.

    Ha a palacsinta nehezen fordul, próbáld meg egy vékony spatulával óvatosan fellazítani a széleit.

    6

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, időnként újraolajozva a serpenyőt.

    Ha a palacsinták kiszáradnak, tedd őket egy tányérra és takard le egy konyharuhával, amíg a többi megsül.

    7

    A töltelékhez reszeld le vagy vágd vékony csíkokra a káposztát, majd egy serpenyőben kevés olajon kezd el dinsztelni.

    A káposztát érdemes először sózni, hogy levet eresszen, így hamarabb megpuhul.

    8

    Aprítsd fel a vöröshagymát, és add a káposztához. Keverd össze, majd párold közepes lángon 10-15 percig.

    A vöröshagymát érdemes üvegesre párolni, mielőtt a káposztához adod.

    9

    Adj hozzá egy teáskanál cukrot, ecetet és ízesítsd őrölt fekete borssal. Keverd össze, majd hagyd kihűlni.

    Az ecet mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A cukor segít kiegyensúlyozni az ízeket.

    10

    A kész palacsintákat töltsd meg a káposztás keverékkel, majd hajtsd össze vagy tekerd fel.

    A palacsintákat érdemes melegen tartani, amíg megtöltöd őket, így könnyebben hajlíthatóak és nem repednek meg.

    11

    Tálald frissen, opcionálisan tejföllel vagy petrezselyemmel megszórva.

    A tejfölt érdemes egy kis sóval, borssal és aprított kaporral ízesíteni.