Káposztás-sajtos pogácsa tálalva

Káposztás-sajtos pogácsa

A káposztás-sajtos pogácsa egy igazán különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a pirított káposzta földes, karamellizált íze és a sajt krémessége tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még karakteresebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy frissen aprított zöldfűszerekkel gazdagítva!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Reszelt sajt
150 g Aprított káposzta
2 ek. Olaj
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére reszelt sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos a legjobb!

    2

    A káposztát apróra vágd vagy reszeld le, majd egy serpenyőben olajon pirítsd meg, amíg aranybarna lesz. Hagyd kihűlni.

    A káposztát ne pirítsd túl, mert keserű lehet. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a tésztához kevered, különben befolyásolja a tészta állagát.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj pedig omlósabbá teszi a tésztát.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a pogácsa.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot és a kihűlt pirított káposztát, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelés ideje alatt a tészta megduplázza a méretét. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), és ott kelesztheted.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb legyen. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a harmadát, majd a másik harmadát is, mint egy levelet.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben tudj dolgozni a tésztával.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való kenés fényesebb és szebb színt ad a pogácsáknak. A reszelt sajtot ne spórold ki, mert ez adja meg a végső ízt!

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.