A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos a legjobb!
A káposztát apróra vágd vagy reszeld le, majd egy serpenyőben olajon pirítsd meg, amíg aranybarna lesz. Hagyd kihűlni.
A káposztát ne pirítsd túl, mert keserű lehet. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a tésztához kevered, különben befolyásolja a tészta állagát.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj pedig omlósabbá teszi a tésztát.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot és a kihűlt pirított káposztát, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelés ideje alatt a tészta megduplázza a méretét. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), és ott kelesztheted.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb legyen. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a harmadát, majd a másik harmadát is, mint egy levelet.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben tudj dolgozni a tésztával.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való kenés fényesebb és szebb színt ad a pogácsáknak. A reszelt sajtot ne spórold ki, mert ez adja meg a végső ízt!
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.