A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd nagyon finomra.
A vöröshagymát aprítás előtt áztasd pár percig hideg vízbe, így kevésbé fog csípni a szemed.
A kapribogyót öblítsd le hideg víz alatt, majd vágd apróra.
Ha sósabb kapribogyót használsz, érdemes többször is átöblíteni, hogy ne legyen túl sós a mártás.
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
Érdemes jó minőségű extra szűz olívaolajat használni, hogy a mártás íze még gazdagabb legyen.
Add hozzá az aprított vöröshagymát és pirítsd 2-3 percig, amíg üveges lesz.
Vigyázz, hogy a vöröshagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű íze lehet.
Szórd bele a fokhagymát, majd pirítsd további 30 másodpercig, hogy az illata felszabaduljon.
A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég és keserűvé válik.
Öntsd hozzá a balzsamecetet, majd add hozzá a mézet és a dijoni mustárt. Keverd alaposan össze.
Ha nincs dijoni mustárod, helyettesítheted egy kis sima mustárral, de a dijoni mustár karakteresebb ízt ad a mártásnak.
Add hozzá az aprított kapribogyót, majd főzd alacsony lángon 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Ne főzd túl sokáig, mert a kapribogyó elveszítheti az ízét.
Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd keverd el.
A sóval óvatosan bánj, mert a kapribogyó is sós. Kóstold meg a mártást, mielőtt sóznál.
Végül szórd bele az apróra vágott friss petrezselymet, majd főzd további 1 percig.
A petrezselymet csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét és az ízét.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, halak vagy friss saláták mellé.
A mártást tárolhatod légmentesen záródó edényben a hűtőben 2-3 napig. Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletűre melegedni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.