Kapribogyós balzsamecet mártás tálalva

Kapribogyós balzsamecet mártás

A kapribogyós balzsamecet mártás a mediterrán konyha egyik legfinomabb és legelegánsabb mártása, amely ötvözi a kapribogyó sós-savanykás karakterét a balzsamecet gazdag édességével. A vöröshagyma és a fokhagyma mélyebb ízt adnak a szósznak, míg a méz és a mustár harmonikusan ellensúlyozza a fanyar ízeket. Ez a mártás tökéletes választás grillezett húsokhoz, halakhoz és salátákhoz. Ha még intenzívebb ízt szeretnél, próbáld ki egy kevés citromlé vagy egy csipet szárított oregánó hozzáadásával.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
90 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Kapribogyó
50 ml Balzsamecet
1 db Vöröshagyma
30 ml Olívaolaj
20 g Méz
1 tk. Dijoni mustár
1 gerezd Fokhagyma
5 g Friss petrezselyem
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd nagyon finomra.

    A vöröshagymát aprítás előtt áztasd pár percig hideg vízbe, így kevésbé fog csípni a szemed.

    2

    A kapribogyót öblítsd le hideg víz alatt, majd vágd apróra.

    Ha sósabb kapribogyót használsz, érdemes többször is átöblíteni, hogy ne legyen túl sós a mártás.

    3

    Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    Érdemes jó minőségű extra szűz olívaolajat használni, hogy a mártás íze még gazdagabb legyen.

    4

    Add hozzá az aprított vöröshagymát és pirítsd 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    Vigyázz, hogy a vöröshagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű íze lehet.

    5

    Szórd bele a fokhagymát, majd pirítsd további 30 másodpercig, hogy az illata felszabaduljon.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég és keserűvé válik.

    6

    Öntsd hozzá a balzsamecetet, majd add hozzá a mézet és a dijoni mustárt. Keverd alaposan össze.

    Ha nincs dijoni mustárod, helyettesítheted egy kis sima mustárral, de a dijoni mustár karakteresebb ízt ad a mártásnak.

    7

    Add hozzá az aprított kapribogyót, majd főzd alacsony lángon 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ne főzd túl sokáig, mert a kapribogyó elveszítheti az ízét.

    8

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd keverd el.

    A sóval óvatosan bánj, mert a kapribogyó is sós. Kóstold meg a mártást, mielőtt sóznál.

    9

    Végül szórd bele az apróra vágott friss petrezselymet, majd főzd további 1 percig.

    A petrezselymet csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét és az ízét.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, halak vagy friss saláták mellé.

    A mártást tárolhatod légmentesen záródó edényben a hűtőben 2-3 napig. Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletűre melegedni.