Kapros tejfölös fokhagymaszósz tálalva

Kapros tejfölös fokhagymaszósz

A kapros tejfölös fokhagymaszósz a magyar konyha egyik klasszikus, frissítő kiegészítője, amely tökéletesen illik sült húsokhoz, friss zöldségekhez, vagy akár mártogatósként is megállja a helyét. A tejföl krémes állaga, a fokhagyma karakteres íze és a kapor frissessége harmonikus ízvilágot teremt. Ahogy a friss kapor és a fokhagyma összekeveredik a tejföllel, a szósz egy könnyű, üde ízt kap, amely tökéletesen kiegészíti a nyári salátákat és grillételeket. Ez a mártás egyszerűen elkészíthető, és hűtve akár napokig is megőrzi frissességét. A szósz titka az alapanyagok minőségében és az ízek egyensúlyában rejlik. Ha intenzívebb fokhagymás ízre vágysz, növeld a fokhagyma mennyiségét, vagy ha enyhébb ízeket szeretnél, adj hozzá több tejfölt. Ez a szósz a hétköznapi vacsorákon és ünnepi asztaloknál is megállja a helyét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 10 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Tejföl
2 ek. Friss kapor
3 gerezd Fokhagyma
1 ek. Citromlé
1 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymagerezdeket hámozd meg, és reszeld finomra. A friss kaprot mosd meg, szárítsd le, majd aprítsd finomra.

    A fokhagymát reszeld finomra, így jobban eloszlik az íze. A kaprot alaposan szárítsd meg, mielőtt aprítod, hogy ne vizezze fel a szószt.

    2

    Egy közepes tálban keverd össze a tejfölt, az olívaolajat és a citromlevet.

    Használj magas zsírtartalmú tejfölt a krémesség érdekében. Ha nincs citromleved, helyettesítheted egy kevés fehérborecettel.

    3

    Add hozzá a reszelt fokhagymát és az aprított kaprot, majd keverd alaposan össze.

    A fokhagymát reszelés helyett át is nyomhatod fokhagymanyomón, ha úgy jobban szereted. A kaprot pedig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsd fel, hogy ne veszítsen az aromájából.

    4

    Ízesítsd sóval és borssal, majd hagyd pihenni a hűtőben legalább 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtőben való pihentetés segít, hogy az ízek jobban összeérjenek. Ha sietsz, legalább 5 percig hagyd pihenni.

    5

    Tálald friss zöldségekkel, sült húsok mellé, vagy akár mártogatósként. Hűtőben tárolva 2-3 napig eltartható.

    A szósz a legjobb frissen, de hűtőben tárolva 2-3 napig eláll. Tálalás előtt keverd át.