Kapros-uborkás citromos joghurtmártás tálalva

Kapros-uborkás citromos joghurtmártás

A kapros-uborkás joghurtmártás a görög tzatziki egyik frissítő változata, amely a mediterrán konyha egyik legnépszerűbb fogása. A citromlé hozzáadásával még élénkebb, üdítőbb ízvilágot kapunk, amely tökéletesen kiegészíti a joghurt krémességét és az uborka frissességét. Ahogy a kapor és a fokhagyma aromái összeolvadnak a citrom savanykás jegyeivel, a konyhát betölti a frissítő, fűszeres illatok kavalkádja. Ez a mártás kiválóan illik grillezett húsokhoz, halakhoz, de akár friss zöldségek mellé is, hogy egy könnyed, frissítő ízvilágot vigyünk az étkezésekbe.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 15 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Görög joghurt
10 g Friss kapor
1 db Uborka
2 ek. Friss citromlé
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Előkészítés: Reszeld le az uborkát, majd sózd be, és hagyd állni 10 percig, hogy levet eresszen. Ezután nyomkodd ki a felesleges nedvességet.

    A legjobb eredmény érdekében használj kígyóuborkát, mert annak kevesebb a magja. A sózás segít eltávolítani a felesleges vizet, így a mártás nem lesz túl híg.

    2

    Kapor és fokhagyma előkészítése: Aprítsd finomra a friss kaprot és reszeld le a fokhagymát.

    A kapor íze intenzívebb frissen, de ha nincs kéznél, szárított kaporral is helyettesítheted. A fokhagymát reszelés helyett át is nyomhatod fokhagymanyomón.

    3

    Alap összeállítása: Egy közepes tálban keverd össze a görög joghurtot a citromlével és olívaolajjal.

    A görög joghurt helyett használhatsz sűrű natúr joghurtot is, de a görög joghurt krémesebb és testesebb.

    4

    Ízesítés: Add hozzá a reszelt uborkát, aprított kaprot, fokhagymát, sót és borsot. Keverd alaposan össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.

    Kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá több citromlevet vagy fokhagymát. Ha szereted a csípőset, egy csipetnyi chili pehely is jól illik hozzá.

    5

    Pihentetés: Fedd le a mártást, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés nagyon fontos, mert ez idő alatt az ízek összeérnek és a mártás még finomabb lesz. Ha van rá időd, akár több órára is hűtőbe teheted.

    6

    Tálalás: A mártást hidegen tálald grillezett húsokhoz, halakhoz, vagy friss zöldségek mellé. Friss kaporral díszítheted.

    A mártás kiválóan illik pitához vagy tortillához is. Kínálhatod előételként vagy mártogatósként is.