Frissen sült karalábés calzone

Karalábés calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb fogása, amely Nápolyból származik. A karalábés verzió egy izgalmas újítás a klasszikus recepten, amely könnyű, de laktató alternatívát kínál. A karalábé enyhén édes íze tökéletesen harmonizál a mozzarella és parmezán sajt krémességével, miközben a ropogósra sült tészta egy kis extra textúrát ad az ételnek. Ha szereted az egészséges és különleges ízkombinációkat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
200 g Karalábé
2 gerezd Fokhagyma
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A só és a cukor fontosak az íz és az élesztő működése szempontjából.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete fontos, ne legyen túl meleg, mert az megölheti az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd ki, hogy rugalmas legyen. A kelesztéshez használj meleg helyet.

    3

    A karalábét hámozd meg, reszeld le vagy vágd apró kockákra, majd egy kevés olívaolajon párold meg 5 perc alatt, amíg kissé megpuhul.

    A karalábét ne párold túl puhára, mert sütés közben még tovább fog puhulni. A reszelés vagy a kockázás segít, hogy egyenletesen süljön meg.

    4

    A megpuhult karalábéhoz add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig.

    A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. Elég csak rövid ideig pirítani, hogy illatos legyen.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakadhat a töltelék súlya alatt. A lisztezés segít, hogy ne ragadjon az asztalhoz.

    6

    Az egyik tészta felére helyezd rá a párolt karalábét, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.

    A tölteléket ne halmozd túl magasra, mert akkor nehéz lesz összehajtani a calzone-t. A mozzarella és a parmezán jól kiegészítik a karalábé ízét.

    7

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Használhatsz friss fűszernövényeket is a még intenzívebb ízért.

    8

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan zárd le, különben a töltelék kifolyhat sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.

    9

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felpúposodjon sütés közben.

    10

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj oda, nehogy megégjen. Ha a teteje már barnul, de a tészta még nem sült át, takard le alufóliával.