Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A só és a cukor fontosak az íz és az élesztő működése szempontjából.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete fontos, ne legyen túl meleg, mert az megölheti az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd ki, hogy rugalmas legyen. A kelesztéshez használj meleg helyet.
A karalábét hámozd meg, reszeld le vagy vágd apró kockákra, majd egy kevés olívaolajon párold meg 5 perc alatt, amíg kissé megpuhul.
A karalábét ne párold túl puhára, mert sütés közben még tovább fog puhulni. A reszelés vagy a kockázás segít, hogy egyenletesen süljön meg.
A megpuhult karalábéhoz add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig.
A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. Elég csak rövid ideig pirítani, hogy illatos legyen.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakadhat a töltelék súlya alatt. A lisztezés segít, hogy ne ragadjon az asztalhoz.
Az egyik tészta felére helyezd rá a párolt karalábét, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.
A tölteléket ne halmozd túl magasra, mert akkor nehéz lesz összehajtani a calzone-t. A mozzarella és a parmezán jól kiegészítik a karalábé ízét.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Használhatsz friss fűszernövényeket is a még intenzívebb ízért.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan zárd le, különben a töltelék kifolyhat sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felpúposodjon sütés közben.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj oda, nehogy megégjen. Ha a teteje már barnul, de a tészta még nem sült át, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.