Egy tálban keverd össze a kekszmorzsát az olvasztott vajjal és egy csipet sóval. Nyomkodd bele egy 20 cm-es tortaforma aljába, majd tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A kekszmorzsát alaposan keverd össze az olvasztott vajjal, hogy egyenletes legyen az állaga. A só kiemeli az édes ízeket. A kekszalapot alaposan nyomkodd bele a tortaformába, hogy stabil legyen.
Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe 5-10 percre, hogy megpuhuljanak.
A zselatinlapokat egyenként áztasd be, hogy ne ragadjanak össze.
Egy közepes lábosban karamellizáld a cukrot közepes lángon, amíg aranybarna lesz. Óvatosan öntsd hozzá a tejszínt, és keverd, amíg a karamell feloldódik.
A karamell készítésekor figyelj, hogy ne égesd meg a cukrot, mert akkor keserű lesz. A tejszínt óvatosan öntsd hozzá, mert hirtelen gőz keletkezhet. Ha a karamell csomósodik, vedd le a tűzről, és keverd addig, amíg fel nem oldódik.
Vágd fel a vaníliarudat, kapard ki a magjait, és add a tejszínes karamellhez. Hagyd, hogy a keverék lassan forrjon fel.
A vanília magok intenzívebb ízt adnak a panna cottának. Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília kivonatot is.
Vedd le a lángról a lábost, és add hozzá a kinyomkodott zselatinlapokat. Keverd addig, amíg a zselatin teljesen feloldódik.
A zselatinlapokat alaposan nyomkodd ki, mielőtt a tejszínes karamellhez adod. Keverd addig, amíg a zselatin teljesen feloldódik, és a keverék sima lesz.
Öntsd a karamellás panna cotta keveréket a hűtött kekszalapra, majd tedd vissza a hűtőbe legalább 4 órára, amíg teljesen megszilárdul.
A panna cotta keveréket lassan öntsd a kekszalapra, hogy ne mozduljon el. A legjobb, ha egy éjszakán át hűtöd a tortát, így a panna cotta teljesen megszilárdul.
Tálalás előtt a tortát díszítsd friss gyümölcsökkel, karamellöntettel vagy egy kevés tengeri sóval.
A tengeri só különleges ízt ad a karamellás panna cottának. A tortát díszítheted tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal vagy akár ehető virágokkal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.