Karamellizált diós croissant tálalva

Karamellizált diós croissant

A croissant Franciaország egyik legismertebb péksüteménye, amelyet az évek során számos változatban elkészítettek. A karamellizált diós croissant egy különleges, gazdag ízvilágú változat, amelyben az édes karamell és a ropogós dió tökéletes harmóniát alkot. A méz és a vanília tovább fokozza az édességet, míg a fahéj egy kis melegséget ad az ízélményhez. Ha szereted a karamellás süteményeket és a ropogós textúrákat, ezt a croissant-t mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
100 g Dió
50 g Kristálycukor
20 g Vaj
1 ek. Méz
1 tk. Vaníliakivonat
1 tk. Fahéj
1 ek. Porcukor
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a kristálycukrot és a mézet.

    Fontos, hogy közepes lángon olvaszd a vajat, nehogy megégjen. Ha nem szereted a mézet, helyettesítheted juharsziruppal vagy más édesítőszerrel.

    2

    Kevergesd addig, amíg a cukor teljesen elolvad és karamellizálódni kezd.

    Légy türelmes, a karamellizálás időt vesz igénybe. Vigyázz, nehogy megégjen a cukor, mert akkor keserű lesz.

    3

    Add hozzá az aprított diót, majd keverd el, hogy a karamell teljesen bevonja a diódarabokat.

    A dió helyett használhatsz más olajos magvakat is, például mogyorót vagy mandulát. A diót előtte megpiríthatod, hogy intenzívebb legyen az íze.

    4

    Ízesítsd vaníliakivonattal és fahéjjal, majd hagyd kihűlni a karamellizált diós keveréket.

    A vaníliakivonat és a fahéj opcionális, de nagyon jól kiegészítik a karamell és a dió ízét. A keveréket teljesen ki kell hűteni, mielőtt a tésztára kerül, különben elolvasztja a tésztát.

    5

    A leveles tésztát terítsd ki egy lisztezett felületen, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A leveles tészta legyen hideg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ha nincs készen kapható leveles tésztád, készíthetsz házilag is, de az időigényesebb.

    6

    A szélesebb végükre helyezz egy-egy adag karamellizált diós tölteléket.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. Egyenletesen oszlasd el a tölteléket a háromszögeken.

    7

    Óvatosan tekerd fel a háromszögeket croissant formájúra, kezdve a szélesebb végétől.

    A croissant-okat szorosan tekerd fel, hogy megtartsák a formájukat sütés közben.

    8

    A felvert tojással kend meg a croissant-ok tetejét, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez. A kenés segít, hogy a croissant-ok fényesek és aranybarnák legyenek.

    9

    Helyezd a croissant-okat a sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütőt előmelegítsd, mielőtt a croissant-okat beteszed. Figyeld a croissant-okat sütés közben, nehogy megégjenek. A sütési idő függ a sütődtől.

    10

    Hagyd a croissant-okat pár percig hűlni, majd tálald őket porcukorral meghintve.

    A porcukor helyett csokoládéöntettel vagy karamell sziruppal is tálalhatod.