Hámozd meg a vöröshagymát és szeleteld vékony karikákra. A fokhagymát aprítsd finomra.
A vöröshagyma helyett lilahagymát is használhatsz, ami édeskésebb ízt ad a szósznak. A hagymát vágd egyenletesen vékonyra, hogy egyenletesen karamellizálódjon.
Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és lassú tűzön karamellizáld 15-20 percig, időnként kevergetve, amíg aranybarna és édes nem lesz.
A karamellizálás lényege a türelem. Ne kapcsold túl magasra a lángot, mert a hagyma megéghet. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le.
Add hozzá az aprított fokhagymát a karamellizált hagymához, és pirítsd további 2 percig, amíg illatos nem lesz.
A fokhagymát ne pirítsd túl sokáig, mert megéghet és keserű ízt ad a szósznak.
Öntsd hozzá a sört, majd keverd bele a paradicsompürét, barnacukrot, Worcestershire szószt, balzsamecetet és dijoni mustárt. Keverd alaposan össze.
A sör típusa befolyásolja a szósz ízét. Világos sörrel lágyabb, míg barna sörrel testesebb ízt kapsz. A balzsamecet helyett használhatsz vörösborecetet is.
Ízesítsd füstölt paprikával, sóval és borssal. Hagyd a szószt lassú tűzön rotyogni 20-25 percig, amíg besűrűsödik.
A füstölt paprika adja a szósz jellegzetes ízét. Ha nincs kéznél, használhatsz sima pirospaprikát, de a végeredmény nem lesz ugyanaz. A szósz sűrűségét a főzési idővel szabályozhatod.
Miután besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ezután turmixold simára botmixerrel vagy turmixgépben, ha simább állagot szeretnél.
A botmixerrel való turmixolás során légy óvatos, mert a forró szósz fröcskölhet. Ha turmixgépet használsz, hagyd teljesen kihűlni a szószt, mielőtt beleteszed.
Töltsd tiszta üvegbe vagy tálald azonnal grillezett húsokhoz, zöldségekhez. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eltartható.
A szószt sterilizált üvegekbe töltve hosszabb ideig is elteheted. A szósz kiválóan illik hamburgerhez, hot doghoz vagy sült krumplihoz is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.