Hámozd meg és vékony szeletekre vágd a vöröshagymát, hogy gyorsabban karamellizálódjon.
A hagymát egyenletesen vékonyra szeleteld, hogy egyszerre karamellizálódjon mindenhol. Használj mandolint a tökéletes szeletekhez.
Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat alacsony lángon, majd add hozzá a hagymát. Dinszteld, amíg aranybarnára nem karamellizálódik, körülbelül 15 perc alatt.
A karamellizálódás időtartama függ a hőfoktól és a hagymától. Fontos a türelem és a gyakori keverés, hogy a hagyma ne égjen le.
Szórd rá a barna cukrot, és keverd össze, hogy a hagyma még édesebb és ragyogóbb legyen.
A barna cukor mélyebb, karamellesebb ízt ad, de helyettesítheted fehér cukorral is.
Öntsd hozzá a vörösbort, és forrald fel. Hagyj időt, hogy az alkohol elpárologjon, körülbelül 5 percig.
Használj száraz vörösbort a legjobb ízhatás érdekében. Az alkohol elpárologtatása fontos, hogy a szósz ne legyen keserű.
Add hozzá a húsleves alaplét és a balzsamecetet, majd lassú tűzön főzd tovább 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
A húsleves alaplé helyett használhatsz zöldségleves alaplét is. A balzsamecet adja a szósz savanykás ízét. Ha nincs balzsameceted, használhatsz kevés vörösborecetet.
Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal, majd keverd össze. Ha simább állagot szeretnél, botmixerrel pürésítheted a szószt.
Kóstold meg a szószt, és ízlés szerint állítsd be a só és bors mennyiségét. A botmixerrel való pürésítés opcionális, de simább, elegánsabb állagot eredményez.
Tálald azonnal steak, sült hús vagy grillezett zöldségek mellé, vagy tárold hűtőben egy légmentesen zárható edényben.
A szósz hűtőben 3-4 napig tárolható. Tálalás előtt melegítsd fel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.