Karamellizált hagymás vörösbor szósz tálalva

Karamellizált hagymás vörösbor szósz

A karamellizált hagymás vörösbor szósz a francia konyha egyik legkedveltebb kísérője, amely elegáns és gazdag ízekkel egészíti ki a húsételeket. A hagyma természetes édessége a vörösbor komplex ízvilágával kombinálva tökéletes harmóniát teremt. Az ilyen szószok gyakran díszítik az ünnepi asztalokat, de egy különleges hétköznapi vacsorát is felejthetetlenné varázsolnak. Ez a recept egyszerű, de mégis lenyűgöző ízélményt nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Vöröshagyma
200 ml Vörösbor
1 ek. Barna cukor
30 g Vaj
100 ml Húsleves alaplé
1 ek. Balzsamecet
1 csipet Frissen őrölt bors
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és vékony szeletekre vágd a vöröshagymát, hogy gyorsabban karamellizálódjon.

    A hagymát egyenletesen vékonyra szeleteld, hogy egyszerre karamellizálódjon mindenhol. Használj mandolint a tökéletes szeletekhez.

    2

    Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat alacsony lángon, majd add hozzá a hagymát. Dinszteld, amíg aranybarnára nem karamellizálódik, körülbelül 15 perc alatt.

    A karamellizálódás időtartama függ a hőfoktól és a hagymától. Fontos a türelem és a gyakori keverés, hogy a hagyma ne égjen le.

    3

    Szórd rá a barna cukrot, és keverd össze, hogy a hagyma még édesebb és ragyogóbb legyen.

    A barna cukor mélyebb, karamellesebb ízt ad, de helyettesítheted fehér cukorral is.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, és forrald fel. Hagyj időt, hogy az alkohol elpárologjon, körülbelül 5 percig.

    Használj száraz vörösbort a legjobb ízhatás érdekében. Az alkohol elpárologtatása fontos, hogy a szósz ne legyen keserű.

    5

    Add hozzá a húsleves alaplét és a balzsamecetet, majd lassú tűzön főzd tovább 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

    A húsleves alaplé helyett használhatsz zöldségleves alaplét is. A balzsamecet adja a szósz savanykás ízét. Ha nincs balzsameceted, használhatsz kevés vörösborecetet.

    6

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal, majd keverd össze. Ha simább állagot szeretnél, botmixerrel pürésítheted a szószt.

    Kóstold meg a szószt, és ízlés szerint állítsd be a só és bors mennyiségét. A botmixerrel való pürésítés opcionális, de simább, elegánsabb állagot eredményez.

    7

    Tálald azonnal steak, sült hús vagy grillezett zöldségek mellé, vagy tárold hűtőben egy légmentesen zárható edényben.

    A szósz hűtőben 3-4 napig tárolható. Tálalás előtt melegítsd fel.