Kare-Kare pörkölt csicseriborsóval és zöldségekkel tálalva, földimogyorós mártásban

Kare-Kare pörkölt csicseriborsóval

A Kare-Kare a filippínó konyha egyik legkülönlegesebb étele, amely hagyományosan ökörfarokkal vagy marhahússal készül földimogyorós szószban. A mogyoró ízét és a pirított rizspor sűrítő hatását még a spanyol gyarmati időkben honosították meg a Fülöp-szigeteken. Ez a változat a klasszikus recept vegetáriánus verziója, ahol a hús helyét ízletes csicseriborsó és friss zöldségek veszik át. Technikai tanács: A szósz simasága érdekében mindig keverd bele előbb a mogyoróvajat, majd csak utána a rizsport. Ahogy a mogyorós alap gyöngyözni kezd, és a fokhagymás-hagymás illat betölti a konyhát, máris érezni a Kare-Kare gazdag karakterét. Ez az étel nemcsak egy ízes főfogás, hanem kulturális utazás is a filippínó családi étkezések világába – különösen rizs mellett tálalva válik teljessé az élmény.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Főtt csicseriborsó
1 db Padlizsán
150 g Zöldbab
200 g Kínai kel
1 db Vöröshagyma
3 db Fokhagyma
100 g Földimogyoróvaj (100%)
2 ek. Őrölt pirított rizs
2 ek. Növényi olaj
500 ml Víz
1 tk.
0.5 tk. Őrölt feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg illatozni kezdenek.

    A hagymát alacsony lángon párold, így édesebb ízt ad az alapnak.

    2

    Add hozzá a padlizsánt (karikára vágva), és pirítsd meg mindkét oldalán, amíg aranybarna lesz. Ezután keverd hozzá a zöldbabot is, és pirítsd pár percig.

    Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen le a zöldség.

    3

    Öntsd hozzá a vizet, majd keverd bele a földimogyoróvajat és az őrölt pirított rizsport. Add hozzá a sót és a borsot, és forrald fel az egészet.

    A rizspor sűrűséget ad a szósznak – ne hagyd ki, ez adja a kare-kare jellegzetes textúráját!

    4

    Amikor felforrt, add hozzá a főtt csicseriborsót, és alacsony lángon főzd 10–15 percig, amíg az ízek összeérnek.

    A csicseriborsó előre főzve vagy konzervből is használható – csak alaposan öblítsd le.

    5

    Az utolsó 5 percben keverd bele a felcsíkozott kínai kelt, és főzd, míg megfonnyad.

    Ne főzd túl a kínai kelt – épp csak fonnyadjon meg, hogy megőrizze a friss textúráját.

    6

    Tálald forrón főtt jázmin rizzsel vagy ragacsos rizzsel. A mogyorós mártás gazdag és krémes, így a semleges köret jól kiegészíti.

    Ízlés szerint szervírozható fermentált szójabab pasztával (bagoong) – ha nem vegetáriánus ételt készítesz.