Keverd össze a túrót, tejfölt, apróra vágott friss kaprot, és opcionálisan egy tojást a töltelékhez. Sózd ízlés szerint, majd tedd félre hűtőbe pihenni.
A tojás segít összetartani a tölteléket, de el is hagyható, ha lágyabb textúrát szeretnél.
Keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót, majd add hozzá a vizet. Gyúrd kemény, formázható tésztává. Oszd 12 egyforma részre, formálj gombócokat.
A rozsliszt szárazabb állagot ad – ha túl kemény, adj hozzá néhány csepp vizet.
Lisztezett felületen nyújtsd oválisra a tésztagombócokat, kb. 2–3 mm vastagságúra. A közepükre kanalazz a kapros túrós töltelékből.
Ne rakj túl sok tölteléket – így biztosan nem folyik ki sütés közben.
Hajtsd fel a tészta hosszanti széleit, majd csípd össze őket hullámos mintára. A végek maradjanak nyitva, így megmarad a jellegzetes karéliai forma.
A szélek megcsípéséhez használhatsz két ujjat, mint egy kis harmonika – ettől lesz autentikus kinézete.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Helyezd a pitéket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 12–15 percig, míg enyhén pirulni kezd a tészta.
A magas hőmérséklet gyorsan kérget ad a tésztának – így belül szaftos marad.
A sütőből kivéve azonnal kend meg őket olvasztott vajjal, majd takard le konyharuhával, hogy megpuhuljanak.
A konyharuhás gőzölés a klasszikus finn trükk: a tészta így nem szárad ki, hanem finoman puhává válik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.