Karjalanpiirakka kapros túrós töltelékkel, frissen sütve, rozslisztes tésztában tálalva

Karjalanpiirakka kapros töltelékkel

A Karjalanpiirakka egy tradicionális finn pite, melyet hagyományosan kásás töltelékkel készítettek. A kapros-túrós változat egy ízletes, frissítő alternatíva, amely az északi ízek és az egyszerű házi alapanyagok tökéletes egyensúlyát tükrözi. A kapor a skandináv konyhában kedvelt fűszernövény, különösen tejtermékekkel párosítva ad üde, karakteres ízt. Technikai tanács: a töltelék sűrűségét a tojás és a túró aránya szabályozza – hűtve dolgozz vele, hogy könnyen formálható legyen. Ez a töltött lepény tökéletes uzsonna vagy hideg előétel lehet, de frissen sütve is kiváló. A rozslisztből készült tésztába töltött kapros túró nemcsak ízletes, de tápláló is – egy igazán nordikus fogás, amely méltán vált klasszikussá a régió gasztronómiájában.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Rozsliszt
100 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
250 g Tehéntúró
100 g Tejföl
2 ek. Friss kapor
1 db Tojás (opcionális, a töltelékhez)
30 g Vaj (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a túrót, tejfölt, apróra vágott friss kaprot, és opcionálisan egy tojást a töltelékhez. Sózd ízlés szerint, majd tedd félre hűtőbe pihenni.

    A tojás segít összetartani a tölteléket, de el is hagyható, ha lágyabb textúrát szeretnél.

    2

    Keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót, majd add hozzá a vizet. Gyúrd kemény, formázható tésztává. Oszd 12 egyforma részre, formálj gombócokat.

    A rozsliszt szárazabb állagot ad – ha túl kemény, adj hozzá néhány csepp vizet.

    3

    Lisztezett felületen nyújtsd oválisra a tésztagombócokat, kb. 2–3 mm vastagságúra. A közepükre kanalazz a kapros túrós töltelékből.

    Ne rakj túl sok tölteléket – így biztosan nem folyik ki sütés közben.

    4

    Hajtsd fel a tészta hosszanti széleit, majd csípd össze őket hullámos mintára. A végek maradjanak nyitva, így megmarad a jellegzetes karéliai forma.

    A szélek megcsípéséhez használhatsz két ujjat, mint egy kis harmonika – ettől lesz autentikus kinézete.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Helyezd a pitéket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 12–15 percig, míg enyhén pirulni kezd a tészta.

    A magas hőmérséklet gyorsan kérget ad a tésztának – így belül szaftos marad.

    6

    A sütőből kivéve azonnal kend meg őket olvasztott vajjal, majd takard le konyharuhával, hogy megpuhuljanak.

    A konyharuhás gőzölés a klasszikus finn trükk: a tészta így nem szárad ki, hanem finoman puhává válik.