Kávés-fehércsokoládés Stollen szeletek tálalva

Kávés-fehércsokoládés Stollen

A Stollen klasszikusan gyümölcsös és fűszeres változatai után ez a modern csavar igazi különlegesség: a kávé mély aromája és a fehércsokoládé selymes édessége tökéletesen kiegészítik egymást. A fehércsokoládé sütés közben kissé megolvad, így a szeletekben lágy, édes foltok jelennek meg, a kávé pedig diszkréten átjárja a tésztát. A recept alapja ugyanaz a vajban gazdag kelt tészta, amely a klasszikus stollenekre jellemző, de ezúttal egy kortárs ízvilággal egészül ki. TIPP: Ha még karakteresebb kávés ízre vágysz, a tésztába keverhetsz egy kis instant kávéport is a liszttel együtt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
180 ml Langyos tej
20 ml Főzött kávé (erős, kihűlt)
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Fehércsokoládé (durvára vágva)
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejhez add a kihűlt kávét, morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Hagyd felfutni 10 percig. TIPP: A tej ne legyen melegebb 37 °C-nál, különben az élesztő nem fog működni.

    Ellenőrizd a kávé hőmérsékletét, mielőtt a tejhez adod, mert a túl forró kávé is károsíthatja az élesztőt. Ha nincs otthon kávéd, használhatsz kávéaromát is.

    2

    Keverd össze a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a csipet sót. Add hozzá az olvasztott vajat, tojást és a kávés-élesztős keveréket. Gyúrd sima, kissé lágy tésztává.

    A vajat ne forrón add a tésztához, mert az megfőzheti a tojást. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt hozzáadod. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas és sima legyen.

    3

    Fedd le, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, míg a tészta a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ami elő van melegítve, de kikapcsolva, vagy egy radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra. Szórd rá a durvára vágott fehércsokoládét, és nyomkodd bele finoman a tésztába.

    A fehércsokoládét ne aprítsd túl finomra, mert akkor elolvad sütés közben. A nyomkodásnál ügyelj, hogy ne szakítsd ki a tésztát.

    5

    Hajtsd félbe hosszában úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat – ez a klasszikus stollen forma.

    A hajtásnál ügyelj, hogy ne legyen túl szoros, mert akkor nem fog tudni kelni a tészta sütés közben.

    6

    Helyezd a stollent sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és pihentesd további 15 percig. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

    A pihentetés segít, hogy a tészta sütés közben egyenletesebben keljen.

    7

    Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje gyorsan pirul, takard le sütőpapírral.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a stollen színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával vagy sütőpapírral.

    8

    Langyosan szórd meg porcukorral. TIPP: Kend le olvasztott vajjal a tetejét előtte, így a porcukor szebben megtapad és a sütemény tovább puha marad.

    A vajazás után a porcukor egyenletesebben tapad meg, és egy finom, édes réteget képez a stollen tetején. Ha nincs vajad, használhatsz tejet vagy tejszínt is.