A langyos tejhez add a kihűlt kávét, morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Hagyd felfutni 10 percig. TIPP: A tej ne legyen melegebb 37 °C-nál, különben az élesztő nem fog működni.
Ellenőrizd a kávé hőmérsékletét, mielőtt a tejhez adod, mert a túl forró kávé is károsíthatja az élesztőt. Ha nincs otthon kávéd, használhatsz kávéaromát is.
Keverd össze a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a csipet sót. Add hozzá az olvasztott vajat, tojást és a kávés-élesztős keveréket. Gyúrd sima, kissé lágy tésztává.
A vajat ne forrón add a tésztához, mert az megfőzheti a tojást. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt hozzáadod. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas és sima legyen.
Fedd le, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, míg a tészta a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ami elő van melegítve, de kikapcsolva, vagy egy radiátor közelében.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra. Szórd rá a durvára vágott fehércsokoládét, és nyomkodd bele finoman a tésztába.
A fehércsokoládét ne aprítsd túl finomra, mert akkor elolvad sütés közben. A nyomkodásnál ügyelj, hogy ne szakítsd ki a tésztát.
Hajtsd félbe hosszában úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat – ez a klasszikus stollen forma.
A hajtásnál ügyelj, hogy ne legyen túl szoros, mert akkor nem fog tudni kelni a tészta sütés közben.
Helyezd a stollent sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és pihentesd további 15 percig. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A pihentetés segít, hogy a tészta sütés közben egyenletesebben keljen.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje gyorsan pirul, takard le sütőpapírral.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a stollen színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával vagy sütőpapírral.
Langyosan szórd meg porcukorral. TIPP: Kend le olvasztott vajjal a tetejét előtte, így a porcukor szebben megtapad és a sütemény tovább puha marad.
A vajazás után a porcukor egyenletesebben tapad meg, és egy finom, édes réteget képez a stollen tetején. Ha nincs vajad, használhatsz tejet vagy tejszínt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.