A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
A vaj ne legyen túl puha, mert akkor a kekszek szétterülnek sütés közben. Ha túl puha, tedd egy kicsit a hűtőbe.
Egy kis tálban oldd fel az instant kávét a forró vízben, majd hagyd kihűlni.
Használj jó minőségű instant kávét a legjobb ízélményért.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót, a tojást és a feloldott kávét, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elkeveredjen a többi hozzávalóval.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert akkor a kekszek kemények lesznek. Csak addig keverd, amíg a liszt el nem keveredik.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a kekszek nem terülnek szét sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt érdemes alsó-felső sütésre állítani, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, majd szaggass belőle tetszőleges formájú kekszeket.
Ha a tészta ragad, tegyél még egy kis lisztet a felületre.
Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert sütés közben kissé megnőnek.
A kekszek méretétől függően változhat a sütési idő, figyelj oda, hogy ne égjenek meg. Akkor jó, ha az aljuk már aranybarna.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnára sülnek.
Figyeld a kekszeket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A kekszek a hűlés során szilárdulnak meg, ezért fontos, hogy teljesen kihűljenek, mielőtt tárolod őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.