Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A tészta állaga kulcsfontosságú. A vizet fokozatosan add hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos. A jó tészta rugalmas és könnyen formázható.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, amit előtte 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad. A lényeg, hogy meleg és huzatmentes legyen.
Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a paradicsomszószt a bazsalikommal, oregánóval és fekete borssal.
Ha nincs friss bazsalikom vagy oregánó, használhatsz szárítottat is, de a friss fűszerek intenzívebb ízt adnak.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd hozzá a fűszerezett paradicsomszószt. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A paradicsomszósz főzésével az ízek jobban összeérnek, és a fokhagyma is elveszíti a nyers ízét.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta nagyon rugalmas, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra nyújtanád.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a kecskesajtot, a szeletelt mozzarellát és szórd meg reszelt parmezánnal. Csepegtess rá egy kevés mézet a lágy édes-sós ízért.
A méz opcionális, de nagyon jól illik a kecskesajthoz. Ha nem szereted, elhagyhatod.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket alaposan nyomkodd le, akár egy villával is, hogy biztosan zárva legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta aranybarna legyen, és a sajt megolvadjon. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés segít a tölteléknek stabilizálódni, így könnyebb lesz szeletelni és tálalni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.