Kecskesajtos calzone aranybarnára sütve

Kecskesajtos Calzone

A kecskesajtos calzone egy különleges, gourmet változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A kecskesajt lágy, krémes állaga tökéletesen harmonizál a mozzarellával és a parmezánnal, míg a paradicsomszósz és a méz édes-sós kombinációja új szintre emeli az ízélményt. Ez a calzone tökéletes választás egy könnyed, mégis különleges vacsorához vagy egy baráti összejövetelre, ahol az ínyencek garantáltan imádni fogják.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
200 g Kecskesajt
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
200 ml Paradicsomszósz
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 tk. Fekete bors
1 tk. Méz
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A tészta állaga kulcsfontosságú. A vizet fokozatosan add hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos. A jó tészta rugalmas és könnyen formázható.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előtte 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad. A lényeg, hogy meleg és huzatmentes legyen.

    3

    Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a paradicsomszószt a bazsalikommal, oregánóval és fekete borssal.

    Ha nincs friss bazsalikom vagy oregánó, használhatsz szárítottat is, de a friss fűszerek intenzívebb ízt adnak.

    4

    Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd hozzá a fűszerezett paradicsomszószt. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsomszósz főzésével az ízek jobban összeérnek, és a fokhagyma is elveszíti a nyers ízét.

    5

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta nagyon rugalmas, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra nyújtanád.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a kecskesajtot, a szeletelt mozzarellát és szórd meg reszelt parmezánnal. Csepegtess rá egy kevés mézet a lágy édes-sós ízért.

    A méz opcionális, de nagyon jól illik a kecskesajthoz. Ha nem szereted, elhagyhatod.

    7

    Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket alaposan nyomkodd le, akár egy villával is, hogy biztosan zárva legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve.

    9

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta aranybarna legyen, és a sajt megolvadjon. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    A pihentetés segít a tölteléknek stabilizálódni, így könnyebb lesz szeletelni és tálalni.