Kecskesajtos croissant tálalva

Kecskesajtos croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A kecskesajtos változat egy kellemesen krémes és sós csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az illatos kecskesajt tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az egyedi ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Kecskesajt
20 g Méz
5 g Friss kakukkfű
10 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha a 10 perc alatt nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és érdemes újat használni.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a croissantok könnyebbek legyenek.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előtte 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad. A lényeg, hogy meleg és huzatmentes legyen.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások közötti pihenő segít, hogy a tészta ne húzódjon vissza. Ez a lépés kulcsfontosságú a leveles tészta elkészítéséhez.

    5

    A kecskesajtot keverd össze a mézzel és az apróra vágott friss kakukkfűvel, hogy lágy, ízes tölteléket kapj.

    A töltelék ízesítéséhez használhatsz más fűszernövényeket is, például rozmaringot vagy zsályát.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag kecskesajtos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több réteg lesz a croissantban.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a croissantok aranybarnák legyenek.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg enyhén porcukorral a tetejüket.

    A porcukor helyett meglocsolhatod mézzel is, vagy megszórhatod aprított dióval.