Khachapuri sajttal, friss, ropogós tésztában, gazdag sajtos töltelékkel

Khachapuri sajttal

A khachapuri egy tradicionális grúz étel, amely sajttal töltött, friss, puha tésztából készült. A sajtos töltelék az étel központi eleme, és a tészta omlós, ropogós textúrája csodálatosan kiegészíti. A grúz konyhában ez az étel gyakran kerül a középpontba, és nemcsak főételként, hanem egy finom előételként is tálalják. Az étel számos változata létezik, de a sajtos khachapuri mindenképp az egyik legnépszerűbb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 g Sajt (pl. feta vagy mozzarella)
200 ml Tej
1 db Tojás
2 ek. Olívaolaj
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a tésztát: A tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    Győződj meg róla, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt!

    2

    A lisztet és a sót egy tálban keverd össze, majd add hozzá az élesztős tejet és az olívaolajat. Keverd össze, és gyúrd sima tésztává.

    Ha túl ragadós a tészta, adj hozzá egy kis lisztet, de figyelj, hogy ne legyen túl száraz.

    3

    Hagyd a tésztát pihenni, letakarva, kb. 1 órán át, hogy megkettőződjön a térfogata.

    Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, meleg helyen pihentesd a tésztát.

    4

    Amíg a tészta kel, a sajtot reszeld le, és keverd össze egy tojással, hogy sűrűbb tölteléket kapj.

    A feta és mozzarella kombinációja igazán finom, de más típusú sajtok is használhatók!

    5

    A megkelt tésztát oszd 2-3 részre, majd minden darabot nyújts ki egy ovális formára.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, hogy ne szakadjon el sütés közben.

    6

    Helyezd a sajtkeveréket a tészta közepére, majd a tészta széleit hajtsd fel, hogy formázott kosár alakot kapj.

    Ha szeretnél, egy tojást üthetsz a tészta közepére, hogy még gazdagabb legyen.

    7

    A khachapurit 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

    Ha a tészta teteje túl gyorsan pirulna, fedd le fóliával, hogy ne égjen meg.